De geschiedenis

van alcohol

9 november 2017, geplaatst door Marloes

Alcohol door de eeuwen heen

Een wijntje bij het eten, biertje bij het uitgaan of champagne om iets te vieren. Alcohol, dit vloeibare goedje is haast niet meer weg te denken uit onze samenleving. Maar hoe is het zo ver gekomen, dat we ons nauwelijks een leven zonder alcohol zouden kunnen voorstellen.

Om daar achter te komen gaan we terug in de tijd. Om precies te zijn ruim 5000 jaar terug in de tijd. Het oudste bierrecept is geschreven op een kleitafel uit Sumerië, die uit die tijd stamt. Ook op muurschilderingen uit het oude Egypte van ruim 1500 jaar voor Christus zijn taferelen waarbij alcohol te pas kwam te vinden. De oude Grieken stonden er om bekend dat zij hun vele goden vereerden met feesten waarbij de wijn rijkelijk vloeide. Daarnaast is er in de Bijbel te lezen dat Jezus water in wijn veranderde. Genoeg aanwijzingen dus dat alcohol al een hele tijd bestaat.

Echter was het vroeger niet zo populair als dat het nu is. Dit kwam voornamelijk doordat alcohol toentertijd nog erg duur was. Daarnaast was het ook niet altijd te verkrijgen.

Dit veranderde echter in de Middeleeuwen. In de loop van de Middeleeuwen kwamen er nieuwe distilleertechnieken naar Nederland, via de Arabieren. Hierdoor werd het de kwaliteit van de alcohol anders, het alcoholgehalte werd hoger en het bedierf niet. Echter waren de grondstoffen, fruit voor wijn en gerst en honing voor bier, nog steeds erg prijzig. Hierdoor was alcohol voor veel mensen nog steeds niet betaalbaar. Dit veranderde toen men er achter kwam dat alcohol ook gemaakt kon worden met goedkopere grondstoffen, zoals koren. De prijs van alcohol ging hiermee omlaag. Met als gevolg dat de gemiddelde burger alcohol kon kopen.

Desondanks bleef de alcoholconsumptie tot 1960 laag. Dit kwam met name doordat de inkomsten voor die tijd nog niet zo hoog waren als zij nu zijn. Alcohol was tot die tijd dan ook een luxe product. In de periode van 1960 tot 1990 ging men steeds meer verdienen. De prijzen van alcohol bleven hetzelfde, waardoor men het gemakkelijker kon gaan consumeren. Alcohol werd meer en meer een gewoon consumptiemiddel. De hoeveelheid alcohol die werd gedronken nam ook steeds meer toe. Hiermee werd alcohol drinken langzaam aan een gewoonte. Zo dronken de Nederlands in 2015 gemiddeld 6,7 liter pure alcohol in dat jaar.

Alcohol gaat dus al een tijd mee, maar heeft pas in de laatste 50 jaar steeds meer aan populariteit gewonnen. Momenteel blijft alcohol onverminderd populair. Waardoor het er op lijkt dat de hoogtijdagen voor alcohol nog lang niet verstreken zijn.

Bronnen:
Trimbosinstituut
STAP- Nederlands Instituut voor alcoholbeleid