Nieuwe soort drugs

2023

Tusi, poes, zombie drugs; nieuwe soorten drugs blijven op de markt komen. Hieronder vertellen we je kort iets per nieuwe soort drugs. En verwijzen we je verder als je er meer over wilt lezen.

Draait jouw leven erg veel om drugs en denk je dat je verslaafd bent? Pak de controle weer terug en stop met gebruiken. Dan kan en hoef je niet alleen te doen, bij Trubendorffer helpen we je er graag bij. Plan een intakegesprek of praat met een van onze deskundigen.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Nieuw type drugs

Nieuwe psychoactieve stoffen (NPS) zijn drugs die door scheikundigen worden gemaakt in een laboratorium. Ze maken een nieuwe soort drugs die dezelfde effecten geeft als bekendere drugs en medicijnen. Denk aan XTC, cocaïne of amfetamine. Ze worden ook designer drugs genoemd, research chemicals (RC’s) of legal highs. Dat laatste, legal highs, slaat op het feit dat deze NPS vaak nog legaal zijn.

Omdat nieuwe soorten drugs weliswaar lijken op de illegale drugs, maar de chemische samenstelling van de stoffen nieuw is, vallen ze niet onder de Opiumwet. En is het maken, verkopen en gebruiken ervan legaal. De wetgeving loopt op deze manier altijd achter. Want tegen de tijd dat zo’n nieuwe soort drugs op de lijst van verboden middelen staat, is er allang weer een nieuw type drugs op de markt.

Populaire drugs jeugd 2023

3-Methylmethcathinone, beter bekend als poes, 3M of 3-MMC was lange tijd een populaire drugs bij de jeugd. Het was makkelijk (online) te koop en goedkoop. Vanaf oktober 2021 is de productie, handel en bezit van deze designerdrug strafbaar. Zoals vaak gebeurt met designerdrugs, had dit middel al snel een legale opvolger: clophedrone. Ook wel 3-CMC of 3-chloormethcathinon genoemd. In september 2023 heeft de overheid 3-CMC ook op lijst 1 van de Opiumwet gezet.

Nieuwe drugs 2023 Nederland

Nu 3-CMC inmiddels ook verboden is om te maken, kopen, verkopen of bezitten, verscheen er een nieuwe drugs in 2023 in Nederland. Namelijk een opvolger hiervan: 2-MMC. Er is nog heel weinig bekend over de risico’s en schade die het kan brengen, wat het gevaarlijk maakt om te gebruiken.

Ook zagen we dit jaar ‘tusi’ voorbijkomen onder de nieuwe soorten drugs. Deze drug wordt ook wel tuci, tucibi, pink lady, pink panther of pink coke genoemd. Het is zoet en roze gekleurd poeder en wordt vaak gassocieerd met cocaïne. Maar uit geanalyseerde samples in onder andere Nederland, blijkt het het vaak een mengsel te zijn van MDMA, ketamine, cafeïne en 3-MMC. De samenstelling en concentraties van werkzame stoffen verschillen nogal, waardoor de effecten heel onvoorspelbaar zijn. Tot nu toe lijkt het geen populaire drugs bij de jeugd te zijn.

Nieuwe drugs 2023 

Wat dit jaar ook veel aandacht kreeg, waren de zogenaamde zombie drugs. In Amerika zijn er heel veel nieuwe verslaafden bijgekomen en dodelijke overdoses gesignaleerd door deze nieuwe soort drugs. Het lijkt er niet op dat deze nieuwe drugs in 2023 Nederland heeft overspoeld.

In zombie drugs zit het verdovingsmiddel voor dieren xylazine, dat vaak wordt versneden met de zware pijnstiller fentanyl. Ook wordt de xylazine wel gemixt met cocaïne of heroïne. Doordat het lastig doseren is, wordt er vaak overgedoseerd met heftige bijverschijnselen als gevolg. Ongecontroleerde bewegingen, zware agressie, geen pijnprikkels meer voelen en diepe vleeswonden zijn een paar van deze “zombie-achtige” verschijnselen.

Trubendorffer hulp bij verslaving en dubbele diagnose

Heb jij sommige van deze nieuwe soorten drugs gebruikt? Merk je dat je steeds slechter zonder drugs kan? Kies niet voor weer een nieuwe soort drugs, maar ga voor een nieuw leven. Een leven waarbij drugs gebruiken niet meer bepalend is.

Bij Trubendorffer helpen we je af van je drugsverslaving met onze bewezen effectieve methode. Wij geloven in een ambulante behandeling. Hierbij word je niet opgenomen in een kliniek, maar kom je voor behandeling naar een van onze locaties terwijl je thuis blijft wonen. Wij helpen meer dan 1.000 cliënten per jaar. Bel 0800-999 9998 voor een eerste gesprek over onze behandelmogelijkheden.