Morfine en alcohol

Risicovolle combinatie

Morfine is een sterke pijnstiller die wordt gebruikt bij hevige pijn en na intensieve operaties. Het middel hoort bij de ‘opiaten’: een groep stoffen die zorgt dat het pijnbericht in de hersenen niet of minder sterk aankomt. Of je naast morfine ook alcohol mag, dat leggen we je op deze pagina uit.

Wil je stoppen met morfine en alcohol? Wij helpen je graag. Meld je aan voor een intakegesprek door te bellen naar 0800 999 999 8 of praat met één van onze deskundigen. 

➤ Plan jouw intake ☎ Praat nu met een deskundige

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Morfine en alcoholgebruik

De combinatie van morfine en alcoholgebruik is niet aan te raden. Morfine wordt voorgeschreven tegen hevige pijn. Het wordt bijvoorbeeld toegediend met een infuus, maar het bestaat ook in pilvorm, als drankje, neusspray of pleister. Of je naast morfine ook alcohol mag, dat vertelt de arts die het voorschrijft. Toch is het in geen geval aan te raden. De pijnstiller heeft bijwerkingen die door alcohol worden versterkt. Je kunt suf en slaperig worden van morfine en het reactievermogen neemt af.

Is de combinatie van morfine en alcohol gevaarlijk?

Ook als je al gewend bent aan het effect van morfine, maakt alcohol je nog meer versuft. De pijnstiller kan bijwerkingen hebben die lijken op de effecten van alcohol; het zorgt voor duizeligheid en een verminderd reactievermogen. Wat er gebeurt als je alcohol drinkt terwijl je ook morfine gebruikt, is niet goed te voorspellen. Juist daarom is de combinatie van morfine en alcohol gevaarlijk.

Stoppen met morfine- en alcoholgebruik

Als je acuut stopt met morfine, krijg je last ontwenningsverschijnselen. Het is belangrijk om met professionele hulp af te bouwen zodat je hier zo min mogelijk last van krijgt. Het combineren van morfine en alcohol is risicovol en het is beter om ermee te stoppen. Zoek je hulp bij morfine en alcoholgebruik? Trubendorffer biedt hulp. Wij kiezen voor intensieve, ambulante gespreksvoering met een vaste behandelaar. Deze gespreksvoering vindt plaats in onze kliniek, via telefoon, per e-mail en via beeldbellen. Daarnaast neem je deel aan groepstherapie en zelfhulpgroepen.
☎ Praat nu met een deskundige