Xanax verslavend?

effecten

Steeds meer Nederlanders gebruiken kalmeringsmiddelen, die ook wel benzodiazepines genoemd worden. Een veelgebruikt middel, dat ook populair is als drug, is Xanax. Maar hoe verslavend is Xanax en waarom is Xanax verslavend? Met het effectieve ambulante behandelprogramma van Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose herstel je thuis van je benzodiazepineverslaving.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips afbouwen van medicatie
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Wat is Xanax?

Xanax is de merknaam van het middel alprazolam. Het is een kalmeringsmiddel, ook wel benzodiazepine genoemd. Artsen kunnen het medicijn voorschrijven wanneer je erg gespannen bent of last hebt van een angststoornis of fobie. Vanwege de rustgevende werking wordt Xanax ook veel gebruikt als drug. Dit is riskant, omdat Xanax verslavend is en je bovendien nooit zeker weet of je wel het echte middel krijgt als je Xanax niet bij een erkende apotheek koopt.


Effecten van Xanax

Benzodiazepines als Xanax werken rustgevend. Ze ontspannen je spieren en zorgen ervoor dat je je minder angstig voelt. Ook positieve gevoelens als blijheid worden afgezwakt door Xanax. Een ander nadeel van benzodiazepines is dat je er suf van wordt, zeker wanneer je ze combineert met alcohol. Andere veelvoorkomende bijwerkingen van Xanax zijn:

  • Verstoorde coördinatie en vallen
  • Spierzwakte
  • Dubbelzien of wazig zien
  • Plasproblemen
  • Snurken
  • Problemen met je geheugen en concentratie
Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Hoe verslavend is Xanax?

Wanneer je benzodiazepines een enkele keer gebruikt, raak je er niet aan verslaafd. Wanneer je ze enkele weken achter elkaar gebruikt, zijn kalmeringsmiddelen als Xanax wel verslavend. Je kunt moeilijk zonder en wordt onrustig als je geen Xanax kunt gebruiken. Ook kun je ontwenningsverschijnselen ervaren wanneer je plotseling stopt met benzodiazepines. Bouw ze daarom altijd af onder goede medische begeleiding.


Stoppen met benzodiazepinen? Trubendorffer helpt

Gebruik benzodiazepines niet te lang, want dan zijn deze kalmeringsmiddelen als Xanax verslavend. Voor hulp om te herstellen kun je terecht bij Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose. Bel ons op 0800-999 9998 voor meer informatie en inschrijving voor ons ambulante behandelprogramma.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs