Codeïne

Wat is het?

Home /  Kennis / Codeïne

Codeïne is een medicijn dat vaak wordt gebruikt bij pijn, diarree of langdurige kriebelhoest. Het middel zit meestal verwerkt in tabletten of hoestdrank. Daarnaast is het één van de werkzame stoffen in de drug Lean drink. Wat is codeïne precies en welke risico’s kleven er aan het gebruik van dit middel? Dat lees je in dit artikel.

Ben je verslaafd aan codeïne en wil je hiermee stoppen? Wij helpen je graag. Plan een intakegesprek of praat met één van onze deskundigen.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Wat is codeïne?

Codeïne (opioïde analgetica) is een sterke pijnstiller die behoort tot de opiaten. Het middel heeft een verdovende werking en zorgt ervoor dat pijn- of hoestprikkels niet of minder sterk naar je hersenen worden doorgestuurd. Hierdoor voel je minder pijn of de drang om te hoesten. Bij grotere hoeveelheden zorgt codeïne ervoor dat je in een roes terechtkomt. De werking van codeïne is vergelijkbaar met morfine, maar dan minder sterk. Codeïne bestaat in de vorm van tabletten of als hoestdrank. De hoestdrank koop je gewoon in de winkel. Codeïnetabletten zijn alleen op recept verkrijgbaar.

Codeïne of codeïnefosfaat?

De termen codeïne en codeïnefosfaat worden vaak door elkaar gebruikt. Maar wat zijn de verschillen? Bij codeïne in pilvorm wordt fosfaat toegevoegd om er tabletten van te maken. Deze tabletten noemen we ook wel codeïnefosfaat. Codeïne is dus de werkzame stof in codeïnefosfaat.

Wat zijn de bijwerkingen van codeïne?

Net als bij andere medicijnen is het ook bij codeïne belangrijk dat je je houdt aan de voorgeschreven dosering. Neem codeïne maximaal vier keer per dag in, zorg dat hier altijd zes uur tussen zit en gebruik het niet langer dan drie dagen achter elkaar. Bijwerkingen van codeïne in kleine doseringen zijn onder andere verstopping van je darmen en een suf, slaperig of duizelig gevoel. Gebruik je codeïne in grotere hoeveelheden (meer dan de voorgeschreven hoeveelheid), dan kan je onder andere last krijgen van de volgende bijwerkingen:

  • Hallucinaties 
  • Een lage bloeddruk 
  • Een langzame ademhaling in combinatie met een snelle hartslag  
  • Lever- of nierbeschadiging op de lange termijn 

Is codeïne verslavend?

Codeïne is vrijwel niet geestelijk verslavend. Wel kan je lichaam er gewend aan raken. Hierdoor heb je er steeds meer van nodig om hetzelfde effect te bereiken of krijg je last van ontwenningsverschijnselen als je ermee stopt. Denk hierbij aan misselijkheid, pijn in armen en benen, zweten en koude rillingen. Heb je codeïne meerdere weken achter elkaar ingenomen? Bouw het gebruik dan geleidelijk af. Het is verstandig om hier begeleiding van een huisarts of andere instelling voor in te schakelen.

Stoppen met codeïne

Wil jij stoppen met codeïne? Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose helpt je hierbij. Bij ons volg je een ambulante behandeling, die past bij jouw persoonlijke situatie. Je blijft gewoon thuis wonen en komt een paar keer per week naar één van onze behandellocaties. De behandeling wordt vergoed door de meeste zorgverzekeraars. Bel 0800-999 9998 voor een eerste gesprek over onze behandelmogelijkheden.