Zijn edibles schadelijk?

Wij leggen het uit

De meeste gebruikers roken cannabis; ze stoppen hasj of wiet in een joint of een waterpijp. Maar er zijn nog veel andere manieren waarop je deze drug gebruikt. Een van de meest bekende vormen is het eten van edibles. Hierbij is cannabis toegevoegd aan je eten. Wat zijn edibles precies, hoe werken ze en zijn edibles schadelijk? Dat ontdek je in dit artikel.

Wil je stoppen met drugs gebruiken? Wij helpen je graag. Plan een intakegesprek of praat met één van onze deskundigen.

➤ Plan jouw intake ➤ Doe de blowtest

 • Al 4000+ mensen gingen je voor
 • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
 • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Wat zijn edibles?

Edibles zijn etenswaren waar cannabis in zit. De meeste mensen kennen dat als spacecake, een cake waar hasj of wiet in zit. Je voegt daarvoor een beetje hasj of wiet toe aan gesmolten boter; cannabis lost namelijk goed op in vet en activeert als het warm wordt. Deze boter gebruik je vervolgens in de cake. Zo zit de cannabis straks ook door de hele edible verspreid, in plaats van opgehoopt op één plek. In Nederlandse coffeeshops koop je kant-en-klare edibles ook in andere vormen, zoals chocolade, snoep en zelfs ijs.

Edibles: de werking

Als je cannabis rookt, lost de werkzame stof THC op in de rook. Via je longblaasjes neemt je bloed de THC op, waarna het in de rest van je lichaam en organen terechtkomt. Bij edibles is de werking net even anders. Je maag zet THC om in 11-OH-THC. Die stof is een stuk krachtiger en gaat makkelijker door je bloed-hersenbarrière. De effecten van edibles zijn daardoor anders dan bij het roken van cannabis:

 • De effecten beginnen later
  Het ontspannen, rustige of slome gevoel van cannabis merk je gelijk als je het rookt. Omdat je maag de edibles eerst verwerkt, merk je de effecten van edibles pas na 45 minuten tot 2 uur. 
   
 • De effecten duren langer
  Het effect van hasj of wiet roken verdwijnt na 2 tot 4 uur. De werking van edibles is iets langer: tussen de 4 tot 6 uur. Je kan tot 12 uur lang nog na-effecten voelen.
   
 • De effecten zijn heftiger
  De kans op een trip is groter als je edibles neemt. Dat komt doordat 11-OH-THC krachtiger is dan normale THC. Je gaat dingen anders zien en beleven. Dat kan leuk zijn, maar het kan er ook voor zorgen dat je je ziek en angstig voelt. Als dat gebeurt, zoek je het beste een rustige plek op en en eet of drink je iets zoets.  

Zijn edibles gevaarlijk?

De grote vraag is: zijn edibles schadelijk of gevaarlijk? Edibles zijn vooral gevaarlijk omdat het effect heftiger is dan bij hasj of wiet roken. Je kan gaan trippen en dat is niet altijd fijn. Ook is er een grote kans dat je een overdosis neemt, omdat je nooit precies weet hoe sterk een cake is en omdat het langer duurt voordat de THC gaat werken. Dat leidt niet direct tot overlijden, maar kan vooral voor vervelende en soms zelfs gevaarlijke situaties zorgen. Er zijn geen gevolgen voor je luchtwegen; alleen als je cannabis rookt, komen er schadelijke gifstoffen vrij.

Hulp bij stoppen met cannabis

Gebruik jij regelmatig drugs en wil je stoppen? Neem dan contact met ons op. Bij Trubendorffer volg je een ambulante behandeling terwijl je gewoon thuis blijft wonen. Je komt voor passende begeleiding een paar keer per week naar één van onze locaties. Bel 0800-999 9998 om je aan te melden voor onze behandeling.
☎ Bel 0800 - 999 999 8