Paracetamol snuiven

Wat weet je ervan?

Met name onder scholieren gaat het gerucht rond dat je van paracetamol snuiven high zou worden. Maar kun je paracetamol snuiven? En hoe zit het met ibuprofen snuiven? Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose legt uit waarom je van paracetamol snuiven geen effect hoeft te verwachten. Ben je verslaafd geraakt aan pijnstillers? Ons intensieve behandelprogramma volg je op één van onze behandellocaties, terwijl je thuis herstelt van je verslaving.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips afbouwen van medicatie
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.


Waarom is paracetamol snuiven populair?

Heel wat mensen denken dat je van paracetamol snuiven high kunt worden. Vooral jongeren zie je daarom paracetamol snuiven. Zo proberen ze nieuwe ervaringen op te doen of hun problemen even te vergeten. Ook andere vrij verkrijgbare pijnstillers worden nogal eens als drug gebruikt. Toch is bijvoorbeeld ibuprofen snuiven minder gebruikelijk dan het snuiven van paracetamol.


Kun je paracetamol snuiven?

Wanneer je één of meerdere tabletten paracetamol verpulvert, krijg je een wit poeder. Je kunt dat snuiven. Maar paracetamol snuiven heeft geen effect op je hersenen. Je wordt er niet high van, krijgt er geen hallucinaties van en ook werkt gesnoven paracetamolpoeder niet pijnstillend. Wel kunnen paracetamolsnuivers een kick ervaren omdat paracetamol snuiven spannend is. Het effect komt dan door de spanning, niet door de paracetamol.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021


Wat zijn de risico’s van paracetamol snuiven?

Paracetamol snuiven kan de slijmvliezen van je neus beschadigen. Daardoor kan een kortdurende of zelfs chronische irritatie van je neusslijmvlies ontstaan. Verder zijn er geen risico’s bekend van het snuiven van paracetamol. Voor zover bekend is paracetamol snuiven ook niet verslavend. Dit in tegenstelling tot het slikken van paracetamol.


Verslaafd aan pijnstillers? Trubendorffer helpt

Ga jij regelmatig paracetamol snuiven voor de kick? Of slik je pijnstillers en vind je het moeilijk om er weer mee te stoppen? Bel dan 0800-999 9998 voor een gesprek bij Trubendorffer. Met ons intensieve behandelprogramma hebben we al veel mensen van hun verslaving helpen herstellen.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs