Selincro

Bij alcoholverslaving

Selincro kan voorgeschreven worden aan patiënten met een alcoholverslaving. Door het medicijn in te nemen voordat er behoefte is aan alcohol, vermindert de hunkering ernaar. De patiënt zal minder alcohol drinken en heeft minder kans om opnieuw verslaafd te raken.

Als huisarts komt het soms voor dat u de eerste bent die opmerkt dat uw patiënt een alcoholverslaving heeft. Selincro is een hulpmiddel om van een verslaving af te komen, maar de juiste begeleiding bij verslaving is essentieel. Bij Trubendorffer bieden we professionele, ambulante hulp die de kans op een terugval verkleint. Vraag gerust om meer informatie of verwijs uw patiënt direct door. Aanmelden is heel eenvoudig via ZorgDomein.

➤ Aanmelden via Zorgdomein ☎ Bel met een collega


Selincro dosering

De werkzame stof in Selincro is nalmefeen (nalmefene) en is verkrijgbaar in filmomhulde tabletten van 18 mg. Laat de patiënt de Selincro 18 mg tablet in zijn geheel innemen, om een huidreactie te voorkomen (Farmacotherapeutisch Kompas). De Selincro dosering moet voorgeschreven en regelmatig geëvalueerd worden door een gekwalificeerde arts.


Selincro bijwerkingen

De nalmefene in Selincro kan bijwerkingen geven, zoals maagdarmklachten, slapeloosheid, slaperigheid en duizeligheid. Daarom mag de patiënt niet autorijden binnen de 16 uur na inname van de medicatie. Schrijf Selincro niet voor als de patiënt ernstige levercirrose heeft. Lees de Selincro bijsluiter voor alle mogelijke Selincro bijwerkingen.


Werking van Selincro en alcohol

Nalmefeen vermindert de behoefte aan alcohol. Het kan gebruikt worden wanneer nodig, ongeveer 1 à 2 uur voordat de patiënt verwacht trek te krijgen in alcohol. Dat kan op een feestje zijn of als de patiënt thuiskomt van werk. De alcoholconsumptie is hierdoor vaak lager. Het is ook mogelijk om het middel in te nemen tijdens het drinken van alcohol, om zo de hunkering naar meer alcohol terug te dringen. Omdat Selincro alcohol niet blokkeert na het innemen, kan de patiënt wel dronken worden.

Selincro bij alcohol heeft niet bij alle patiënten evenveel effect. Goede motivatie is heel belangrijk om van een alcoholverslaving af te komen. Zie Selincro als ondersteunend middel, waarbij psychosociale begeleiding essentieel is om het probleem bij de oorzaak aan te pakken en alcoholgebruik in de toekomst te voorkomen.


Verwijs uw patiënt door naar Trubendorffer

Trubendorffer biedt een bewezen effectieve behandeling waarbij uw patiënt samen met ons de alcoholverslaving aanpakt. Het ambulante karakter van de behandeling maakt het verschil. De patiënt blijft namelijk thuis wonen en komt regelmatig naar de behandelsessies op één van onze locaties. Dat stelt de patiënt in staat om de geleerde vaardigheden direct toe te passen in het dagelijks leven, wat de kans op een terugval verkleint. Wilt u een doorverwijzing bespreken? Bel dan met één van onze deskundigen. Zij helpen u graag. Wilt u uw patiënt direct doorverwijzen naar Trubendorffer? Dat is heel eenvoudig via ZorgDomein.

➤ Aanmelden via Zorgdomein ☎ Bel met een collega