welke drugs zijn legaal in nederland?

wetgeving drugs nederland

De wetgeving drugs in Nederland is in vergelijking met andere landen vaak een stuk soepeler. Maar weet jij welke soorten drugs legaal zijn in Nederland? En hoe zit het cannabis: is wiet legaal in Nederland? Dat leggen we je in dit artikel uit.

Vind je het moeilijk om te stoppen met drugs gebruiken? Wij helpen je graag. Plan een intakegesprek of praat met één van onze deskundigen.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Wetgeving drugs in Nederland: hoe zit het?

De wetgeving over drugs in Nederland staat beschreven in de Opiumwet. Die verbiedt het bezit van bepaalde hard- en softdrugs. Maar ook het maken, bewerken, verkopen en vervoeren van drugs wordt in die wet verboden. De Opiumwet bestaat uit twee lijsten. Op Lijst 1 staan harddrugs; middelen die volgens de overheid een groot risico met zich meebrengen. Denk daarbij aan heroïne, cocaïne, amfetamine, lsd, xtc en Ritalin. Op Lijst 2 staan softdrugs; daarbij gaat het om minder schadelijke cannabis- en hennep-producten, maar ook slaap- en kalmeringsmiddelen. Officieel is er dus veel wat niet mag, maar er is ook een gedoogbeleid in Nederland. Welke soorten drugs zijn legaal in Nederland, dat lees je hier.

Is wiet legaal in Nederland?

Volgens de Opiumwet is wiet illegaal. Maar we hebben een gedoogbeleid. Onder bepaalde regels is wiet wél legaal in Nederland. Je mag bijvoorbeeld maximaal 5 gram cannabis (wiet of hasj) in je bezit hebben. Of maximaal 5 hennepplanten in huis hebben. Word je aangehouden met minder dan 5 gram wiet op zak? Dan is er niets aan de hand. Je drugs worden waarschijnlijk in beslag genomen en je naam wordt genoteerd. Maar het OM vervolgt je niet en je krijgt geen strafblad. Heb je meer dan 5 gram cannabis bij je? Dan krijg je waarschijnlijk een boete. Bij grote hoeveelheden kan het ook zijn dat je vervolgd wordt door het Openbaar Ministerie (OM).

Welke soorten drugs zijn legaal in Nederland?

Legale drugs die je niet in de Opiumwet vindt zijn alcohol, tabak en cafeïne. Los van de vastgestelde leeftijdsgrenzen mag je die gewoon gebruiken. Welke drug is in Nederland ook gelegaliseerd? Sommige harddrugs worden gedoogd. Van sommige van die drugs mag kleine gebruikshoeveelheden op zak hebben. We zetten op een rijtje welke soorten drugs legaal zijn en hoeveel je ervan bij je mag hebben:

  • Cocaïne en speed: tot 0,5 gram 
  • Heroïne: 0,5 gram 
  • Xtc: 1 pil 

Word je aangehouden met een gebruikshoeveelheid van deze harddrugs? Dan is er net als bij cannabis weinig aan de hand. De drugs worden in beslag genomen, maar je krijgt geen strafblad of vervolging door het OM. Dat is wel het geval als je een grote hoeveel van deze drugs bij je hebt.

Hulp voor regelmatige drugsgebruikers

Gebruik jij regelmatig drugs en wil je graag stoppen? Neem dan contact met ons op. Bij Trubendorffer volg je een ambulante behandeling terwijl je gewoon thuis blijft wonen. Je komt voor passende begeleiding een paar keer per week naar één van onze locaties. Bel 0800-999 9998 voor een eerste gesprek over onze behandelmogelijkheden.

☎ Bel 0800 - 999 999 8