Hoeveel wiet mag je op zak hebben?

dit zijn de regels

De Nederlandse regels rondom wiet en hasj zijn een stuk flexibeler dan in andere landen. Zo wordt wiet en hasjverkoop gedoogd. Maar wat betekent ‘gedogen’ eigenlijk? Hoeveel wiet mag je op zak hebben? En wat zijn de andere regels rondom wiet, hasj en drugs in Nederland? We leggen het uit in dit artikel.  

Vind je het moeilijk om te stoppen met drugs gebruiken? Wij helpen je graag. Plan een intakegesprek of praat met één van onze deskundigen.  

➤ Plan jouw intake ☎ Praat nu met een deskundige

 • Al 4000+ mensen gingen je voor
 • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
 • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Nederlandse regels rondom wiet en hasj

In de Nederlandse Opiumwet staat dat drugs bezitten strafbaar is. Voor sommige drugs, zoals wiet en hasj, geldt een gedoogbeleid; bezit is wel strafbaar, maar het OM mag je niet vervolgen. Dat beleid werd in de jaren 70 ingevoerd, om illegale verkoop van wiet en hasj tegen te gaan. Maar lang niet alles mag. Dit zijn de antwoorden op de vragen die je misschien hebt rondom het gedoogbeleid:

 • Hoeveel wiet mag je op zak hebben?
  Je mag niet meer dan 5 gram wiet of hasj bezitten. Word je aangehouden met minder dan 5 gram wiet op zak, dan kan het zijn dat je wiet wordt ingenomen. Je krijgt daarvoor geen boete, maar de politie registreert het bezig wel. Je naam is dan bekend bij de politie, maar je krijgt geen strafblad.
 • Wat gebeurt er als ik word aangehouden met meer dan 5 gram wiet op zak?
  Heb je meer dan 5 gram op zak, dan ziet de politie dat als een indicatie dat wiet verkoopt. En dat mag niet. Je drugs worden in beslag genomen. Afhankelijk van hoeveel je bij je hebt krijg je een boete en soms zelfs een dagvaarding.
 • Hoeveel wietplanten mag ik hebben?
  Je mag niet meer dan 5 wietplanten per huishouden hebben. Komt de politie daar op de een of andere manier achter, dan kunnen ze je planten in beslag nemen. Bij meer dan 5 planten kan de politie jou als teler vervolgen.

 

Hoeveel drugs mag je op zak hebben?

Waar softdrugs zoals wiet en hasj gedoogd worden, zijn de regels voor harddrugs wat strenger. Alleen een kleine gebruikershoeveelheid is officieel toegestaan. Hoeveel drugs mag je op zak hebben? Dat is als volgt verdeeld:

 • Cocaïne: maximaal 0,5 gram 
 • XTC: maximaal 1 pil 
 • Heroïne: maximaal 0,5 gram 
 • GHB: maximaal 5 ml 

Heb je meer van deze soorten drugs mee, dan krijg je een boete en loop je zelfs risico op een gevangenisstraf.

Stoppen met drugsgebruik

Ben jij weleens opgepakt met te veel drugs op zak? Of gebruik jij regelmatig drugs en wil je graag stoppen? Neem dan contact met ons op. Bij Trubendorffer volg je een ambulante behandeling terwijl je gewoon thuis blijft wonen. Je komt voor passende begeleiding een paar keer per week naar één van onze locaties. Bel 0800-999 9998 voor een eerste gesprek over onze behandelmogelijkheden.

☎ Praat nu met een deskundige