Blowen veranderd karakter

Kan dat?

Hoe beïnvloedt blowen je persoonlijkheid en wordt je karakter veranderd door te blowen?  Als je regelmatig blowt, kan je rondlopen met dit soort vragen. Merk je dat blowen je karakter heeft veranderd en wil je stoppen met je drugsgebruik? Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose legt uit hoe cannabisgebruik het gedrag en de persoonlijkheid kan beïnvloeden. Blow je vaak en kun je niet meer zonder wiet? Wij helpen je graag. Plan een intakegesprek of praat met één van onze deskundigen.

➤ Plan jouw intake ➤ Doe de blowtest

 • Al 4000+ mensen gingen je voor
 • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
 • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Veranderd karakter door blowen, kan dat?

Veel blowen zorgt voor een verminderde motivatie. Vaak leidt dat tot het uitstellen van keuzes maken en problemen vermijden. Dat zorgt ervoor dat je stilstaat in je ontwikkeling. Veelvoudig cannabisgebruik kan je gedrag en persoonlijkheid dus veranderen. Het verschilt per persoon hoeveel cannabis je moet gebruiken om deze effecten te merken. Rook jij al een aantal maanden een joint of meer per dag, dan kan je hier al last van hebben. Sommige mensen trekken zich vaker terug. Andere veranderingen in het karakter door blowen kunnen zijn:

 • Minder gemotiveerd voelen 
 • Minder sociaal zijn 
 • Geen initiatief meer nemen 
 • Agressief gedrag vertonen 

Blowen en schizofrenie: feit of fictie?

Het verband tussen blowen en schizofrenie is complex en roept belangrijke vragen op. Uit onderzoek blijkt dat cannabisgebruik opzichzelfstaand geen directe oorzaak is van schizofrenie. Blowen kan wel een trigger zijn als je aanleg hebt om schizofrenie te krijgen. Je weet alleen niet altijd of het in je genen zit. Het is daarom goed om voorzichtig te zijn. Anderzijds kan het aantrekkelijk zijn om cannabis als zelfmedicatie te gebruiken als je schizofrenie hebt. Maar als je vaak en lang blowt, kan je de symptomen van schizofrenie verergeren.

Andere effecten van blowen op de lange termijn

Er zijn andere langetermijneffecten van blowen, naast een veranderd karakter en een trigger voor schizofrenie, waar je je bewust van moet zijn. Voorbeelden van effecten van blowen op de lange termijn zijn:

 • Problemen met je geheugen 
 • Moeite om te concentreren 
 • Nervositeit en paranoïde 
 • Depressie, angst en paniek 

Trubendorffer helpt je stoppen met blowen

Merk je dat je karakter verandert of maak je je zorgen over de andere langetermijneffecten van blowen? En wil je graag stoppen met blowen? Neem dan contact met ons op. Bij Trubendorffer volg je een ambulante behandeling terwijl je gewoon thuis blijft wonen. Je komt voor passende begeleiding een paar keer per week naar één van onze locaties. Bel 0800-999 9998 voor een eerste gesprek over onze behandelmogelijkheden.

☎ Bel 0800 - 999 999 8