Verslaafd aan eten?

Zoek nu hulp

Als je het over verslaving hebt, gaat het meestal over drugs, alcohol of andere middelen. Maar je kunt ook verslaafd zijn aan eten. Dit klinkt misschien minder erg, maar een eetverslaving moet je niet onderschatten. Ben jij mogelijk verslaafd aan eten? Wij kunnen je helpen.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Wat is een eetverslaving?

Je kunt een eetverslaving vergelijken met een verslaving aan bijvoorbeeld alcohol of cocaïne. Je weet dat het niet goed voor je is, maar toch eet je teveel. Je kunt je kortom niet beheersen. Vaak eet je onder invloed van stress, woede of emotionele problemen. Wordt het overeten dwangmatig en heb je het niet meer onder controle, dan spreken we van een eetverslaving of eetstoornis.


Soorten eetverslavingen

Er zijn verschillende soorten eetverslavingen. Er wordt vaak gedacht dat deze veroorzaakt worden door de wens om dun te zijn. Meestal is er een andere oorzaak.  Dit zijn de bekendste eetstoornissen:

Als je anorexia hebt, dan ben je geobsedeerd door alles wat met je gewicht, lichaamsomvang en eten te maken heeft. Je eet extreem weinig waardoor je afvalt en te mager wordt. Toch blijf je jezelf als te dik zien.

Boulimia nervosa is een eetstoornis waarbij je constant bezig bent met je gewicht en lichaam. Je denkt aan bijna niets anders. Vaak gaat het gepaard met hevige eetbuien. Omdat je niet wilt aankomen, geef je daarna over, ga je intensief sporten of gebruik je bijvoorbeeld laxeermiddelen.

Binge eating disorder (BED) is een eetstoornis die lijkt op boulimia. Je hebt regelmatig dwangmatige eetbuien. Tijdens deze eetbuien eet je in één keer heel veel. Door het schuldgevoel ga je vervolgens weer te veel eten. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

NAO is de meest voorkomende eetstoornis. Dit staat voor: Niet Anderszins Omschreven. Het wordt ook wel Andere gespecificeerde Voedings- of Eetstoornis of OSFED (Other Specified Feeding of Eating Disorder) genoemd. NAO staat voor een eetstoornis met symptomen die lijken op anorexia, boulimia of BED, maar niet helemaal overeenkomen.


Verslaafd aan eten? Zoek hulp

Heb je geen controle over je eetgedrag? Ben je dagelijks bezig met wat je wel of juist niet eet? Heeft dit een grote impact op je emoties en dagelijks leven? Als je verslaafd aan eten bent, is het belangrijk de juiste hulp te zoeken. Zo leer je om op een gezonde manier met eten om te gaan. Onze ambulante zorg (je blijft gewoon thuis wonen), is bewezen effectief. Zo word je je eetverslaving de baas.

Behandelingen van Trubendorffer, hulp bij verslaving en dubbele diagnose, zijn persoonlijk en op maat. Zo kunnen we je eetstoornis op de meest passende manier aanpakken. Momenteel bieden wij geen behandeling bij anorexia en tevens niet bij boulimia indien er sprake is van purgeren.

Direct een intake inplannen? Wij zijn 365 dagen –  te bereiken. Bel ons via 0800 – 999 999 8.

☎ Bel 0800 - 999 999 8