Eetstoornis

Zo kom je er vanaf

Heb je een eetstoornis, dan heb je een ongezonde relatie met eten. Je eet te weinig of kunt juist geen rem zetten op eetbuien. Ook ben je continue bezig met je gewicht en je lichaam. Welke eetstoornis je ook hebt, het heeft altijd negatieve gevolgen op je leven en gezondheid. Hulp zoeken is dan ook belangrijk. Wij bieden behandelingen aan voor sommige eetstoornissen, waaronder BED en NAO. Trubendorffer heeft geen behandeling voor anorexia. Tevens kunnen wij geen cliënten met boulimia in behandeling nemen indien er bij hen sprake is van braken. Heb jij boulimia en probeer je op een andere manier calorieën kwijt te raken dan helpen wij je graag.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

 • Al 4000+ mensen gingen je voor
 • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
 • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)


Kenmerken eetstoornis

Te mager zijn of juist overgewicht hebben, overgeven, een negatief zelfbeeld, het kan allemaal wijzen op een eetstoornis. Maar er is meer waaraan een eetstoornis kan worden herkend.

 • Het streven naar een ongezond laag gewicht
 • Angst om aan te komen
 • Eetbuien
 • Het gebruik van laxeermiddelen en eetlustremmers
 • Regels en rituelen rond eten
 • Continue met eten bezig zijn
 • Overmatig bewegen
 • Verstoord lichaamsbeeld
 • Je bent trots dat je controle hebt over je gewicht
 • Je gewicht bepaalt je stemming
 • Schaamte over je lichaam en eetgedrag
 • Piekeren en depressieve gevoelens
 • Zelfmoordgedachten

Eetstoornissen

Anorexia, boulimia en binge eating disorder (BED) zijn de bekendste eetstoornissen.

Als je anorexia hebt, dan ben je geobsedeerd door alles wat met je gewicht, lichaamsomvang en eten te maken heeft. Je eet extreem weinig waardoor je afvalt en te mager wordt. Toch blijf je jezelf als te dik zien. Wij bieden bij anorexia geen behandeling aan.

Boulimia nervosa is een eetstoornis waarbij je constant bezig bent met je gewicht en lichaam. Je denkt aan bijna niets anders. Vaak gaat het gepaard met hevige eetbuien. Omdat je niet wilt aankomen, geef je daarna over, ga je intensief sporten of gebruik je bijvoorbeeld laxeermiddelen.

Binge eating disorder (BED) is een eetstoornis die lijkt op boulimia. Je hebt regelmatig dwangmatige eetbuien. Tijdens deze eetbuien eet je in één keer heel veel. Door het schuldgevoel ga je vervolgens weer te veel eten. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Bij boulimia bieden wij geen behandeling aan wanneer er sprake is van braken.


Eetstoornis NAO

Je hebt er misschien nog nooit van gehoord, toch is het de meest voorkomende eetstoornis: NAO. Dit staat voor: Niet Anderszins Omschreven. Het wordt ook wel Andere gespecificeerde Voedings- of Eetstoornis of OSFED (Other Specified Feeding of Eating Disorder) genoemd. Deze term wordt gebruikt als je een eetstoornis hebt met symptomen die lijken op anorexia, boulimia of BED, maar niet helemaal overeenkomt.


Gevolgen eetstoornis

Een eetstoornis heeft grote gevolgen voor je leven. Omdat je alleen maar met eten en je gewicht bezig bent, gaan je dagelijkse bezigheden en sociale leven eronder lijden. Je eetstoornis heeft kortom de regie over je leven overgenomen.

Ook kunnen de gevolgen voor je gezondheid zeer ernstig zijn. Zelf van het probleem afkomen is onmogelijk. Een eetstoornis is je vijand, maar je bent ook aan hem gehecht geraakt.


Hulp bij eetstoornis

Wil je af van die eetstoornis die je leven bepaalt? Wij kunnen je helpen je eetgewoonten onder controle te krijgen. Onze ambulante zorg (je blijft gewoon thuis wonen), is bewezen effectief. Zo word je je eetstoornis de baas.

Let op! Wij bieden momenteel geen behandeling voor anorexia en in sommige gevallen bij boulimia (wanneer er sprake is van braken). Wel kunnen we je helpen bij een andere (eet)verslaving of een dubbele diagnose. Twijfel je over de juiste behandeling? Neem dan contact met ons op.


Direct een intake inplannen? Wij zijn 365 dagen –  te bereiken. Bel ons via 0800 – 999 999 8.

☎ Bel 0800 - 999 999 8

”Categorie: Eetverslaving