Verslaafd aan neusspray

afkickverschijnselen

Artsen schatten in dat in Nederland tienduizenden of zelfs honderdduizenden mensen verslaafd zijn aan neusspray. Het gaat dan vooral om neusspray met xylometazoline, die vrij verkrijgbaar is bij drogist en apotheek. Wat zijn de afkickverschijnselen van neusspray? Als je wilt afkicken van neusspray, hoe lang duurt het dan voordat je geen symptomen meer ervaart? Trubendorffer geeft antwoord op deze vragen.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)


Hoe raak je verslaafd aan neusspray?

De meeste mensen gebruiken neusspray met xylometazoline vanwege een verkoudheid. De neusspray zorgt ervoor dat het neusslijmvlies minder opzwelt, waardoor je neus na enkele minuten niet meer verstopt is en je beter kunt ademen. Je mag deze neusspray echter maar 5–7 dagen achter elkaar gebruiken, anders zwelt het neusslijmvlies juist weer op. Je gaat dan meer neusspray gebruiken en kunt zo verslaafd raken.


Afkickverschijnselen van neusspray

Mensen die verslaafd zijn aan neusspray en cold-turkey stoppen met neusspray, kunnen last krijgen van afkickverschijnselen. Vooral de verstopte neus is vervelend en kan ertoe leiden dat je blijft gebruiken. Wanneer je neusslijmvlies ernstig beschadigd is door de neusspray, kan het maanden duren voordat dit herstelt.


Afkicken van neusspray: hoe lang duurt dat?

Als je de neusspray nog niet zo lang gebruikt, kun je cold-turkey stoppen met de neusspray. Je ervaart dan enkele dagen afkickverschijnselen zoals een verstopte neus, maar dit gaat vanzelf over. Wanneer je echt verslaafd bent aan neusspray, kun je het beste naar een arts gaan. Zij kunnen je met speciale technieken en medicijnen helpen om de neusspray af te bouwen.


Trubendorffer helpt bij verslaving

Wanneer je langdurig xylometazoline gebruikt, kun je verslaafd zijn aan deze neusspray. Neem dan contact op met Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose. Wij kijken samen hoe je het beste kunt stoppen met je verslaving en hoe wij je daarbij kunnen helpen. Bel ons op 0800-999 9998 voor een eerste gesprek.

☎ Bel 0800 - 999 999 8