Trek in alcohol

Hoe kun je dit tegengaan?

Merk je dat je moeite hebt met minder alcohol drinken? Als je minder of helemaal geen alcohol wilt drinken, is het lastig om niet toe te geven aan je trek in alcohol. Op deze pagina lees je wat helpt tegen trek in alcohol en hoe je het kan verminderen.

Wil je stoppen met alcohol drinken? Plan een intakegesprek of praat met één van onze deskundigen.

➤ Plan jouw intake ➤ Doe de alcoholtest

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Is het nodig om trek in alcohol te verminderen?

Er zijn een aantal factoren die meespelen bij trek in alcohol. Verminderen is lastig: als je regelmatig alcohol drinkt, heeft je lichaam steeds meer alcohol nodig om hetzelfde effect te bereiken. Dat wordt ook wel gewenning genoemd. Daarnaast protesteert je lichaam als je ineens geen alcohol meer drinkt. Je krijgt ontwenningsverschijnselen zoals misselijkheid, zweten en moeheid. Tot slot associeer je alcohol drinken op den duur met bepaalde situaties of gevoelens: je proost op successen of kijkt met vrienden een sportwedstrijd. Zo ben je ‘geconditioneerd’ tot alcohol drinken op bepaalde momenten.

Het is belangrijk om bij jezelf na te gaan wanneer ‘trek in alcohol’ verandert in ‘alcohol moeten drinken’. Je behoefte om te drinken kan namelijk, als je daar vaak aan toegeeft, leiden tot een alcoholverslaving. Grijp daarom in voordat het verergert en gebruik handvatten om je trek in alcohol te verminderen. Zelfs als je weinig alcohol drinkt is minderen goed. Alcohol drinken is namelijk in elke hoeveelheid ongezond.

Wat te doen bij trek in alcohol

Stel: je hebt jezelf voorgenomen om geen alcohol te drinken. Je gaat naar een verjaardag en iedereen om je heen drinkt wél. Iemand biedt je een drankje aan. Wat te doen? Bij trek in alcohol is het beste om te doen: niets. Uiteindelijk gaat de behoefte vanzelf weer weg. Maar nietsdoen, dat is vaak het moeilijkste. Daarom is het handig om te weten wat helpt tegen trek in alcohol. Hieronder zetten we de belangrijkste tips op een rijtje.

Wat helpt tegen trek in alcohol:  

  • Probeer de trek uit te zitten. Ga voor een moment op een andere plek zitten en concentreer je op het gevoel in je lichaam. Je merkt dat je trek vanzelf weer wegebt.  
  • Zoek afleiding. Zeker als je ineens veel zin hebt in alcohol, helpt het om je op iets anders te concentreren. Ga een rondje hardlopen, bel een vriend(in) of ga sporten. Vooral lichamelijk activiteiten helpen goed. 
  • Praat erover met naasten. Het is goed om je alcoholgebruik bespreekbaar te maken en steun te ontvangen van je omgeving. Als je erover praat, heb je ook iemand om op terug te vallen als je het moeilijk hebt.  

Hulp bij stoppen met drinken?

Heb je veel trek in alcohol en wil je stoppen met alcohol drinken? Trubendorffer biedt ambulante hulp, waardoor je gedurende de behandeling in je eigen omgeving kunt blijven wonen en regelmatig naar een van onze behandellocaties komt voor persoonlijke begeleiding door onze betrokken professionals en deel kunt nemen aan groepsbehandelingen. Daarmee is jouw kans definitief te stoppen met alcohol drinken het grootst. Bel 0800-999 9998 voor een eerste gesprek over onze behandelmogelijkheden. 
☎ Bel 0800 - 999 999 8