Bedwelmende middelen

gevaarlijk?

Alcohol, cannabis en slaapmiddelen: allemaal voorbeelden van bedwelmende middelen die regelmatig gebruikt worden en ook verslavend kunnen zijn. Maar wat zijn bedwelmende middelen en hoe gevaarlijk zijn ze? Ben je verslaafd geraakt aan een bedwelmend middel, dan kun je voor goede verslavingszorg terecht bij Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose. Je woont gewoon thuis en komt voor behandeling naar één van onze locaties.

➤ Plan jouw intake ➤ Doe de blowtest

  • Wij helpen meer dan 1.500 cliënten per jaar
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore (8,7)
  • Behandeling volledig vergoed


Wat zijn bedwelmende middelen?

Bedwelmende middelen worden ook wel verdovende middelen of downers genoemd. Ze zorgen voor een verminderd bewustzijn, een langzamere hartslag en spierverslapping, waardoor je je ontspannen en kalm voelt. Soms kun je een bedwelmend middel kopen in een supermarkt, zoals bijvoorbeeld alcohol. Andere bedwelmende middelen worden door een arts voorgeschreven, zoals benzodiazepines (slaap- en kalmeringsmiddelen) en medicinale cannabis. Niet ieder bedwelmend middel is dus illegaal.


Risico’s van bedwelmende middelen

Hoe gevaarlijk een bedwelmend middel is, hangt af van het middel zelf, hoe je het gebruikt, en hoe vaak je het gebruikt. Zo hebben bedwelmende middelen als alcohol, GHB, cannabis (marihuana, wiet, hasj) en heroïne heel verschillende risico’s. Bij allemaal geldt echter: gebruik ze niet te vaak. Voorkom een overdosis – die kan namelijk fataal aflopen. Als je toch gaat gebruiken, kies dan altijd voor een betrouwbaar punt om een bedwelmend middel te kopen, zodat je weet wat je gebruikt.


Verslavingskans

Je kunt zowel lichamelijk als geestelijk afhankelijk worden van een bedwelmend middel. Je voelt je prettig als je gebruikt, waardoor je makkelijk vaker gaat gebruiken. Je lichaam went eraan en je hebt steeds meer nodig voor hetzelfde effect. Het gevolg is dat je vaak moeilijk kunt stoppen met het middel. Kies dan voor professionele verslavingshulp bij Trubendorffer.


Trubendorffer helpt bij verslaving

Gebruik jij regelmatig bedwelmende middelen en wil je daarmee stoppen, maar lukt dat niet zonder hulp? Bel dan 0800-999 9998 voor een eerste gesprek bij Trubendorffer. Wij helpen je herstellen van je verslaving. Je volgt een aantal keer per week een behandeling op één van onze locaties, terwijl je thuis blijft wonen.
☎ Praat nu met een deskundige