Drankneus

Hoe ontstaat dat?

Vaak wordt bij een drankneus de oorzaak gezocht in de alcohol. Maar kun je van alcohol eigenlijk een drankneus krijgen? En hoe ontstaat een verstopte neus door alcohol? Als effect van alcohol kan je neus (en de rest van je gezicht) rood of paars uitslaan, je hebt dan last van een drankneus. Heb je regelmatig zo’n drinkersneus en wil je dit voortaan voorkomen? Je kan dan besluiten om te minderen (of beter: stoppen!) met alcohol drinken.

Liever nooit meer een kater?
Download onze 12 tips om te stoppen met alcohol
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het echt helemaal gratis.

Wat is een drankneus?

Sommige mensen die veel alcohol drinken, krijgen een rode of paarse neus. Dit wordt een drankneus oftewel rhinophyma genoemd. Alcohol verwijdt de bloedvaten, waardoor je huid roder wordt. Een drinkersneus ontstaat wanneer de bloedvaten extra gevoelig zijn voor alcohol door een huidziekte als couperose of rosacea. Bij een drankneus is de oorzaak dus niet de alcohol zelf, maar de huidziekte.

Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Gezondheidsraad, Richtlijnen goede voeding, 2015

Hoe ontstaat een rood gelaat door alcohol?

Alcohol zorgt ervoor dat je bloedvaten wijder open gaan staan. De verwijde bloedvaten in je huid veroorzaken warmte en een rood gelaat door alcohol. Daarom krijg je dus een drankneus: door de alcohol zijn in je neus de bloedvaten ook wijder, die bovendien al extra wijd waren door een onderliggende huidziekte.

Waarom hebben sommige mensen last van een verstopte neus na alcohol?

Heb jij last van niezen en/of een verstopte neus na alcohol? Dan zou het wel eens kunnen dat je een alcoholintolerantie hebt. Je krijgt dan een soort allergische reactie, waardoor je kunt gaan niezen, je ogen gaan tranen en een verstopte neus door de alcohol krijgt. Je kunt dan het beste geen alcohol meer drinken.


Heb jij een drankneus? Stop NU met alcohol

Heb jij een drankneus? Of herken je symptomen van een alcoholintolerantie? Doe dan de online alcoholtest om te ontdekken of jij misschien teveel drinkt. Wil je direct stappen zetten naar een gezonder leven waarin alcohol een kleinere (of geen) rol meer speelt? Wij helpen je graag, met de juiste begeleiding zijn al veel mensen blijvend gestopt met alcohol drinken.

 
"Ik heb de tips uit het e-book geprint en op mijn koelkast geplakt. Dankzij de stappen ben ik van een weekenddrinker naar volledig alcoholvrij gegaan." – Milou