Terugval

Hoe aan te pakken en te voorkomen

Home /  Kennis / Terugval

Van je verslaving afkomen gaat gepaard met herstel en terugval. Cocaïnegebruik, heroïnegebruik en alcoholverslaving zijn moeilijke verslavingen om vanaf te komen, maar ook bij andere verslavingen maakt een terugval meestal deel uit van het afkickproces. Bij Trubendorffer helpen we je door deze moeilijke periode heen. Net als bij de eerste behandeling kiezen we daarbij voor een ambulant afkickprogramma bij jou thuis.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)


Terugval

Volledig van een verslaving afkomen is moeilijk. Nadat je clean bent geworden, wil je dat ook blijven. Helaas ervaren veel mensen één of meerdere keren een terugval. Je cocaïnegebruik of gebruik van andere verslavende middelen neemt dan weer toe. Het is de kunst om dan de moed niet op te geven, maar juist te leren van de terugval. Waarom ben je weer gaan gebruiken en hoe kun je die kennis gebruiken om een volgende terugval te voorkomen?


Terugval voorkomen

Een vast onderdeel van een verslavingsbehandeling is terugvalpreventie. Je maakt samen met je begeleider een plan om een terugval te voorkomen. Je bedenkt bijvoorbeeld van te voren hoe je voorkomt dat je in de supermarkt toch weer een krat bier koopt of hoe je kunt reageren als je vrienden je sigaretten of drugs aanbieden.


Aanpak bij een terugval

Wanneer je toch weer in je oude gewoontes vervalt, is het belangrijk om daarbij stil te staan. Waarom ben je het verslavende middel weer gaan gebruiken? En hoe kun je de volgende keer voorkomen dat je weer in diezelfde valkuil trapt? Onthoud dat een terugval niet betekent dat je faalt of een loser bent. Je kunt van deze situatie leren en er sterker uitkomen.


Trubendorffer helpt

Ervaar je een terugval of ligt die op de loer? Bel dan naar Trubendorffer via telefoonnummer 0800-999 9998. Wij staan voor je klaar om je door deze moeilijke periode heen te helpen. Samen maken we de kans op een (volgende) terugval zo klein mogelijk.

☎ Bel 0800 - 999 999 8