Terugval depressie

Dit is wat je kunt doen

Een terugval in depressie is vaak moeilijk en gebeurt veel bij mensen die al depressief zijn. Als je ook nog eens een verslaving hebt, kan dit ervoor zorgen dat je in een neerwaartse spiraal terechtkomt die je depressieve symptomen erger maakt of zelfs terugbrengt. Het is belangrijk om dit verband te begrijpen voor een goede behandeling. Wil je stoppen met je verslaving en je depressie aanpakken? Bel dan nu Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose voor een intakegesprek via 0800-999 999 8.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Terugval depressie door verslaving

Verslaving en een terugval in depressie zijn vaak sterk met elkaar verbonden. Mensen kunnen bijvoorbeeld alcohol, drugs of andere middelen gaan gebruiken om te dealen met gevoelens van angst, stress of somberheid. Hoewel deze middelen in het begin kunnen lijken te helpen, zullen ze op de lange termijn juist bijdragen aan het erger maken van depressieve symptomen.

Hoe verslaving een terugval in je depressie kan veroorzaken

Chemische onevenwichtigheden: als je te veel middelen gebruikt, kan dit je hersenen uit balans brengen. Bijvoorbeeld, het kan ervoor zorgen dat je minder serotonine en dopamine hebt, wat invloed heeft op hoe je je voelt en je emoties.

Ontsnapping uit emoties: mensen met een depressie proberen soms weg te rennen van hun gevoelens door verslavende middelen te gebruiken. Maar deze tijdelijke verlichting kan ervoor zorgen dat hun depressieve gevoelens erger worden als de effecten van de middelen voorbij zijn.

Sociale isolatie: verslaving leidt tot isolatie van vrienden en familie, waardoor een gebrek aan sociale steun ontstaat, wat ervoor kan zorgen dat je depressieve gevoelens wordt versterkt. 

Negatieve levensomstandigheden: verslaving zorgt vaak voor problemen op je werk, met geld, relaties en gezondheid. Deze problemen kunnen ervoor zorgen dat je gestrest raakt en je verdrietig voelt, wat de kans op een terugval in depressie vergroot.

Depressie terugval, hoe kun je dit herkennen?

Het is belangrijk om de symptomen terugval depressie te herkennen, vooral wanneer je worstelt met een verslaving. Enkele symptomen zijn:

Toegenomen somberheid: een aanhoudend gevoel van neerslachtigheid, hopeloosheid of leegte.

Veranderingen in slaappatroon: slapeloosheid of juist overmatig slapen.

Verlies van interesse: het verlies van interesse in activiteiten die voorheen plezierig waren.

Gebrek aan energie: constant vermoeid voelen, zelfs na rustperiodes.

Gedachten aan zelfmoord: het ervaren van gedachten over de dood of zelfmoord. Ervaar je momenteel zelfmoordgedachten? Bel dan direct 113 om anoniem te bellen of chatten met zelfmoord preventie.

Wat te doen bij terugval depressie

Als je merkt dat je symptomen van depressie ervaart, vooral in combinatie met verslavingsgedrag, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

Neem contact op met een professional: praat met je therapeut, counselor of huisarts over wat je doormaakt en zoek naar geschikte behandelingsopties.

Zoek sociale steun: praat met vrienden, familieleden of steungroepen over je gevoelens en zoek steun bij mensen die om je geven.

Volg een behandeling voor verslaving: als verslaving een rol speelt in je depressieve symptomen, overweeg dan om een behandeling te volgen bij een gespecialiseerde instantie, zoals Trubendorffer.

Zorg voor jezelf: richt je op je gezondheid zoals gezond eten, regelmatig bewegen, voldoende slapen en ontspanningstechnieken om je algehele welzijn te verbeteren.

Herstel depressie terugval

Het herstel van een terugval in depressie vereist toewijding en geduld. Door samen te werken met professionals, het opbouwen van een ondersteunend sociaal netwerk en het aanpakken van onderliggende verslavingsproblemen, is het mogelijk om een gezonder en gelukkiger leven te leiden.

Angst voor terugval, depressie en verslaving? Bel ons vandaag nog!

Terugval depressie? Zoek dan direct hulp. Als je last hebt van een verslaving en depressie, bel dan 0800 – 999 999 8 om een intake in te plannen. Trubendorffer kan je helpen om je leven weer op de rit te krijgen.
☎ Bel 0800 - 999 999 8