Ontwenningsverschijnselen koffie

Een aantal tips

Cafeïne is verslavend. Iedereen die wel eens geprobeerd heeft om ermee te stoppen, heeft waarschijnlijk last gehad van de ontwenningsverschijnselen die geen koffie drinken met zich meebrengt. Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose legt uit hoe ontwenningsverschijnselen van koffie ontstaan en hoe je bij het stoppen met koffie de ervaringen wat minder vervelend kunt maken.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)


Stoppen met koffie: de ervaringen

Cafeïne is de meest gebruikte verslavende stof. Als je er plotseling mee stopt, kun je te maken krijgen met tijdelijke ontwenningsverschijnselen van koffie en andere cafeïnehoudende dranken. Voorbeelden van ontwenningsverschijnselen zijn:

  • Vermoeidheid en energiegebrek
  • Hoofdpijn
  • Prikkelbaarheid
  • Concentratieproblemen
  • Psychische effecten als onrust, angst en somberheid
  • Trillen

Hoe ontstaan ontwenningsverschijnselen van koffie?

De effecten van cafeïne zijn vergelijkbaar met die van cocaïne. Het is een oppeppend middel. Als je ermee stopt, kun je je dus tijdelijk moe, lusteloos en prikkelbaar voelen. Cafeïne is zowel geestelijk als lichamelijk verslavend. Stoppen met koffie drinken kan daardoor leiden tot ontwenningsverschijnselen als onrust en somberheid. Bovendien leidt stoppen met cafeïne tot een tijdelijke toename van de bloedtoevoer naar je hersenen, met hoofdpijn tot gevolg.


Omgaan met ontwenningsverschijnselen als je geen koffie meer drinkt

Als je ineens stopt met koffie drinken, kun je gemiddeld twee tot negen dagen last hebben van ontwenningsverschijnselen. De tweede dag is vaak het ergst. Het is meestal makkelijker om de koffie langzaam af te bouwen, bijvoorbeeld door het door decafé te vervangen. Drink genoeg water en zorg voor voldoende rust.


Stoppen met je verslaving? Trubendorffer helpt

Wil jij meer informatie over de ontwenningsverschijnselen van koffie? Of tips om ermee te stoppen? Bel dan 0800-999 9998 en stel je vragen aan de verslavingsdeskundigen van Trubendorffer. Je kunt prima zelf stoppen met koffie. Heb je een andere verslaving, zoals alcohol of cannabis? Dan kunnen wij je helpen met ons intensieve behandelprogramma, dat je volgt op een van onze behandellocaties terwijl je thuis blijft wonen.
☎ Bel 0800 - 999 999 8