Maagzweer en alcohol

dit is het verband

Heb je zorgwekkende maagklachten na een avondje drinken? Alcohol kan wel eens de oorzaak zijn. Die pijnlijke maag kan een teken zijn van een maagzweer door de impact van overmatig alcoholgebruik. Een maagzweer en alcohol drinken hebben misschien meer met elkaar te maken dan je zou denken. Sluit je ogen niet voor je maagklachten, want door steeds meer te blijven drinken kun je permanente schade aanrichten.

Vind je het moeilijk om te stoppen met alcohol drinken? Wij helpen je graag. Plan een intakegesprek of praat met één van onze deskundigen.

➤ Plan jouw intake ➤ Doe de alcoholtest

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Maagzweer door alcohol: invloed van alcohol op de maag

Als je voor een lange tijd veel alcohol drinkt heeft een grote impact op de maag. Alcohol heeft een hoge zuurgraad en stimuleert de aanmaak van maagzuur. Dit zuur kan de beschermende slijmlaag aan de binnenkant van de maag aantasten. Hierdoor raakt de maagwand geïrriteerd of ontstoken. Blijf je drinken, bijvoorbeeld om de pijn te verzachten, dan loop je op de lange termijn risico op een maagzweer door alcohol. Denk aan weken achter elkaar meer dan 5 glazen alcohol per dag. Het verband tussen een maagzweer en alcohol is dus duidelijk. Je kunt zelfs permanente schade aanrichten aan je maag.

Heb je een maagzweer na alcohol drinken?

Een maagzweer is een pijnlijke wond die zich vormt op de binnenwand van de maag of in het eerste deel van de darm na de maag. Vaak onstaat een maagzweer na veel alcohol drinken. Hoe meer je blijft drinken, hoe groter de maagzweer wordt. Een maagzweer en alcohol zijn dus zeker geen goede combinatie. De maagzweer kan gaan bloeden. Je kunt dan bloedarmoede krijgen en een zwarte ontlasting. Soms kun je zelfs bloed overgeven.

Symptomen van een maagzweer: 

  • Pijn boven in je buik 
  • Zuur eten en drinken komt uit je maag omhoog in je keel of mond 
  • Brandend maagzuur 
  • Een opgeblazen gevoel 
  • Misselijkheid 
  • Overgeven, soms met bloed 

Wat te doen tegen maagzweer na alcohol?

Als je denkt dat je een maagzweer hebt, ga dan naar een huisarts. Een arts stelt een diagnose en kan je meer informatie geven over een maagzweer en alcohol. Er zijn effectieve behandelingen die de symptomen verlichten en je helpen genezen van je maagzweer. Als je veel alcohol blijft drinken, kan er weer een maagzweer ontstaan. Denk erover na om te stoppen met alcohol om zo verdere schade aan je maag te voorkomen.

Trubendorffer helpt je stoppen met alcohol drinken

Drink jij vaak alcohol en wil je graag stoppen? Neem dan contact met ons op. Bij Trubendorffer volg je een ambulante behandeling terwijl je gewoon thuis blijft wonen. Je komt voor passende begeleiding een paar keer per week naar één van onze locaties. Bel 0800-999 9998 voor een eerste gesprek over onze behandelmogelijkheden.

☎ Praat nu met een deskundige