Is verslaving een ziekte?

Wij leggen het uit

Ja, een verslaving is een ziekte. Vaak denken mensen dat het een kwestie is van weinig zelfbeheersing. Eigen schuld, dus. Maar een verslaving is toch echt een chronische hersenaandoening. Wij vertellen je hoe dat werkt.

Wil jij van je verslaving afkomen? Meld je aan voor onze behandeling en praat met één van onze deskundigen voor advies.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

 • Al 4000+ mensen gingen je voor
 • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
 • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Waarom is verslaving een ziekte?

Uit onderzoek blijkt dat bij verslaafden onderdelen van de hersenen veranderd zijn: ze werken minder goed of anders dan bij niet-verslaafden. Ook kun je genetische aanleg hebben om verslaafd te raken. Daarom noemen we een verslaving een ziekte van de hersenen. Er zijn drie delen van de hersenen betrokken:

 • Het beloningscentrum
  In het beloningscentrum van je hersenen zit het stofje dopamine, wat ervoor zorgt dat je je goed voelt. Als je drugs gebruikt, dan geeft het extra dopamine af. Doe je dat vaak, dan neemt het aantal dopaminereceptoren af. Je moet dus meer nemen om hetzelfde gevoel te krijgen. Het kan ook zijn dat je genetisch minder dopaminereceptoren hebt. Je beloningscentrum werkt dan minder goed, waardoor je vatbaarder bent voor verslavingen.
   
 • Het geheugen
  Als iets je een positief gevoel geeft, dan slaan je middenhersenen dit in je geheugen op. Die herinneringen roepen een verlangen op, bijvoorbeeld om weer te drinken of drugs te gebruiken. Dit is een blijvende verandering in je hersenen
 • De nieuwe hersenen
  Je neocortex (of nieuwe hersenen) weegt continu emotie en ratio tegen elkaar af. Zo verlang je bijvoorbeeld aan de ene kant naar de roes van drugs, aan de andere kant weet je dat je dat niet moet doen omdat je morgen moet werken. Bij verslaafden functioneert dit deel minder goed.  

Als deze drie onderdelen minder goed functioneren, ben je dus vatbaar voor verslaving. Door veranderingen in je hersenen, zoals minder dopaminereceptoren en krachtige herinneringen, loop je nog meer risico.

Hulp bij verslaving

Heb je een verslaving? Dan is het goed om zo snel mogelijk in actie te komen, voordat blijvende schade ontstaat. Meld je aan voor de behandeling van Trubendorffer.

Bij Trubendorffer volg je een ambulante behandeling terwijl je gewoon thuis blijft wonen. Je komt voor passende begeleiding een paar keer per week naar één van onze locaties. Bel 0800-999 9998 om je aan te melden voor onze behandeling.
☎ Bel 0800 - 999 999 8