Afkicken

Wat is afkicken?

Home /  Kennis / Afkicken

Wat is afkicken? Je bent verslaafd geraakt aan bepaalde middelen zoals alcohol, drugs, roken, wiet of medicijnen, maar je wil hiermee stoppen. Alleen, dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Hulp bij afkicken kan nodig en zelfs noodzakelijk zijn, waarbij steun vanuit je omgeving erg belangrijk is.

➤ Plan jouw intake ☎ Praat nu met een deskundige

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Wat is afkicken?

Afkicken is het proces dat je ondergaat als je stopt met het gebruik van een verslavend middel zoals alcohol, drugs, roken, wiet of medicijnen. Wat afkicken zo moeilijk maakt, is dat het zowel met lichamelijke als geestelijke problemen gepaard kan gaan. Dit komt omdat je lichaam en geest afhankelijk zijn geworden van het desbetreffende middel.


Verschijnselen bij afkicken

Afkickverschijnselen treden op nadat je bent gestopt met het overmatig gebruik van alcohol, drugs, roken, wiet of medicijnen. Je lichaam is gewend geraakt aan deze stoffen en heeft ze nodig om te kunnen functioneren. Als je stopt, geeft je lichaam allerlei signalen af. Die noemen we afkickverschijnselen.


Jeuk, koorts en meer bij afkicken

Afkickverschijnselen kunnen heel vervelend zijn en je dagelijkse leven behoorlijk beïnvloeden. Verschijnselen zoals jeuk zijn de eerste periode van het afkicken het ergst. Andere afkickverschijnselen zijn bijvoorbeeld trillen, pijn, koorts en misselijkheid.

Afkickverschijnselen verschillen per persoon. Sommigen hebben ook last van slapeloosheid, een slecht humeur, angst, een verminderd concentratievermogen en een verhoogde eetlust. Na een dag zijn de ontwenningsverschijnselen op een hoogtepunt. Na een dag of 3 heb je de ergste afkickverschijnselen meestal wel gehad. Na 7 tot 10 dagen zijn de meeste verschijnselen van het afkicken voorbij.


Afkicken bij een geestelijke verslaving

Naast een lichamelijke afhankelijkheid is er bij een verslaving ook sprake van een geestelijke afhankelijkheid. Deze combinatie maakt afkicken ook zo lastig. Je bent gewend geraakt aan het prettige gevoel dat alcohol, drugs, roken, wiet of medicijnen je geven. Bij gebruik ervan komt er in je hersenen namelijk een stoot dopamine vrij. Dopamine is het beloningshormoon. Het zorgt voor een tijdelijk euforisch gevoel, een roes. Dit effect heeft een verslavende werking.

Lichamelijk ben je een verslaving relatief snel de baas. Lastiger is het om je ook geestelijk niet meer afhankelijk te voelen. Na het afkicken ben je nog steeds de hele dag bezig met het middel, je denkt dat je niet zonder kunt, je voelt je verloren en hebt moeite om de dag door te komen.


Hoe lang duurt afkicken?

Hoe lang de verschijnselen van het afkicken duren, is afhankelijk van veel factoren. Hoe lang ben je verslaafd? Hoeveel gebruik je? Gebruik je gecombineerd? En hoe goed is je lichamelijke en geestelijke conditie? De afkickverschijnselen zijn de eerste 1 à 2 dagen het ergst, daarna worden ze al snel minder. Gemiddeld heeft je lichaam zo’n 5 dagen nodig om alle giftige, verslavende stoffen te verwerken en af te scheiden.


Naar de afkickkliniek

Afkicken van je verslaving kan in een kliniek of ambulant met een behandeling waarbij je thuis blijft wonen en bij één van onze behandellocaties afspraak langskomt. Deze ambulante behandeling is intensiever en bijna altijd effectiever dan de ‘klassieke’ methode van afkicken in een kliniek. De reden hiervoor is dat je na je behandeling in een beschermde omgeving niet zomaar wordt teruggestuurd naar je dagelijks leven. Wat je leert, kan je meteen toepassen in de praktijk.

Of je nu kiest voor ambulant afkicken of in een kliniek, het is voor de meeste mensen een heftig proces. Daarom is het belangrijk om hulp te zoeken bij het afkicken. Wij kunnen die hulp bieden, omdat we weten wat er allemaal komt kijken bij het overwinnen van een verslaving.

☎ Praat nu met een deskundige