afbouwschema oxycodon

waarom is dat nodig?

Veel mensen vinden het lastig om te stoppen met oxycodon als ze deze pijnstiller al een tijdje gebruiken. Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose legt uit waarom geleidelijk afbouwen van oxycodon nodig is en wat een goed afbouwschema is voor oxycodon. Lukt het je niet om zelf te stoppen? Dan helpen wij je herstellen met een intensief programma dat je volgt op één van onze behandellocaties terwijl je thuis woont.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips afbouwen van medicatie
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Wat is oxycodon?

Oxycodon is een sterke pijnstiller, die vooral gebruikt wordt na operaties en bij pijn door ernstige ziektes. Omdat oxycodon verslavend kan zijn als je het langdurig gebruikt, adviseren artsen om het zo kort mogelijk te gebruiken. Wel is het belangrijk om een goed afbouwschema voor oxycodon te volgen als je stopt.


Waarom is een afbouwschema voor oxycodon nodig?

Wanneer je plotseling stopt met oxycodon, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen als onrust, hartkloppingen en misselijkheid. Geleidelijk afbouwen van oxycodon is nodig om ontwenningsverschijnselen te voorkomen. Je kan oxycodon afbouwen met diazepam, waarmee je de ergste verschijnselen voorkomt. Je vindt bijvoorbeeld een goed afbouwschema voor oxycodon bij het NHG (Nederlands HuisartsenGenootschap).

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Hoe kan je oxycodon afbouwen?

In het afbouwschema voor oxycodon van het NHG staat dat je de dosering van de oxycodon iedere 2–7 dagen halveert zolang de pijn draaglijk blijft. Daarmee voorkom je ernstige ontwenningsverschijnselen. Eventueel kun je oxycodon afbouwen met diazepam om ontwenningsverschijnselen te verminderen. Lukt het niet om te stoppen, ondanks hulp van je huisarts? Neem dan contact op met Trubendorffer voor professionele verslavingshulp.


Trubendorffer helpt bij medicijnverslaving

Hoe kan je oxycodon afbouwen zonder al te veel last te krijgen van vervelende ontwenningsverschijnselen? Gebruik bijvoorbeeld het bovenstaande afbouwschema voor oxycodon. Zoek zo nodig ook professionele begeleiding, bijvoorbeeld bij Trubendorffer. Met ons bewezen effectieve behandelprogramma hebben we al veel mensen helpen herstellen van hun verslaving. Bel ons vandaag nog op 0800-999 9998 voor een eerste gesprek.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs