Valeriaan verslavend

Hoe komt dat?

Valeriaan is een populair kruidenmiddel waar je rustig van wordt. Het is daarom populair tegen angst en als slaapmiddel, maar veel mensen realiseren zich niet dat valeriaan pillen verslavend kunnen zijn. Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose legt uit waarom valeriaan verslavend is. Bovendien kunnen wij je helpen herstellen van je verslaving met een effectief behandelprogramma dat je volgt terwijl je gewoon thuis blijft wonen.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips afbouwen van medicatie
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Wat is valeriaan?

De wortels van de valeriaanplant hebben een rustgevende werking wanneer je valeriaan als pillen, thee of druppels inneemt. Je kunt het gebruiken bij lichte vormen van spanning, stress en problemen met inslapen. Overigens werkt valeriaan niet voor iedereen. Bekende bijwerkingen zijn ongewenste slaperigheid en maagdarmklachten als buikpijn en misselijkheid. Houd er rekening mee dat valeriaan verslavend kan zijn en gebruik het niet te lang.


Werkt valeriaan verslavend?

Valeriaan is niet goed onderzocht en er is dan ook geen eenduidig antwoord te geven op de vraag: is valeriaan verslavend? Van andere rustgevende middelen is bekend dat ze vooral kunnen leiden tot een psychische verslaving. Mogelijk is valeriaan verslavend als je het idee krijgt dat je niet meer kunt ontspannen of slapen zonder dit middel. Ook zouden valeriaan pillen verslavend kunnen zijn omdat je lichaam eraan went en je dus een steeds hogere dosis nodig hebt voor hetzelfde effect.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Als valeriaan verslavend is voor jou

Werkt valeriaan verslavend voor jou? Schaam je daar dan niet voor, maar zoek professionele hulp. Bij Trubendorffer werken ervaren deskundigen die al veel mensen van hun verslaving hebben helpen herstellen.


Herstel van je verslaving bij Trubendorffer

Vermoed je dat valeriaan voor jou verslavend is? Neem dan contact op met Trubendorffer via 0800-999 9998. Onze betrokken professionals helpen je van je verslaving af. Je blijft gewoon thuis wonen en komt regelmatig naar één van onze behandellocaties voor persoonlijke begeleiding en deelname aan zelfhulpgroepen. Zet vandaag de eerste stap en bel ons.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs