Speed effecten

op lange termijn

De bekendste effecten van speed zijn dat je veel energie en een zelfverzekerd, vrolijk gevoel krijgt. De dagen erna voel je je echter neerslachtig, prikkelbaar en soms zelfs angstig. Vaak is dat het moment dat je opnieuw gaat gebruiken en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Worstel jij of iemand die je kent met de negatieve effecten van speed? Wij kunnen je helpen om te stoppen.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)


Hoe werkt speed?

Speed is een andere naam voor (meth)amfetamine. Het werkt op je centrale zenuwstelsel en maakt je energiek, opgewekt en zelfverzekerd. Dat komt doordat je hersenen extra dopamine en norepinefrine (NE) aanmaken.

Maar de kater is enorm: na afloop voel je een flinke dip omdat in je lichaam een tekort aan deze stoffen ontstaat. Als je weer gaat gebruiken om die dip niet meer te voelen, ligt een speed verslaving op de loer.


Wat zijn de effecten van speed?

Speed verslaving is vooral een psychisch probleem. Je lijkt de dag niet meer door te kunnen komen zonder. Maar het brengt ook schade toe aan je lijf, want je gebruikt je reserves en put je lichaam uit. En dat heeft serieuze gevolgen. Speed kan zorgen voor veel vervelende klachten.

Je gaat er slecht van slapen, hongergevoel verdwijnt en krijgt een lage weerstand waardoor je veel sneller ziek wordt. Bij dagelijks gebruik raak je al snel verslaafd. Afkicken is moeilijk zonder de juiste hulp.

Een overdosis speed kan zorgen voor levensbedreigende klachten. De bekendste gevaren zijn:

  • Oververhitting
  • Uitputting en extreme vermagering
  • Hartfalen en stuiptrekkingen
  • Hersen- of maagbloedingen
  • Coma

Effecten op lange termijn van een speed verslaving

Aan de psychische effecten van speed wen je. Daardoor heb je steeds meer nodig om nog effect te voelen. Bij sommige gebruikers ontstaan na verloop van tijd depressieve gevoelens. Hoe meer en hoe langer je gebruikt, hoe groter de kans op depressie. Daarnaast kun je klachten krijgen als angst, achtervolgingswaanzin, hallucinaties, concentratiestoornissen, zichtproblemen, duizelingen, ernstig gewichtsverlies en psychose.


Hulp bij een speedverslaving

Wil je stoppen met het gebruik van speed of ken je iemand die worstelt met speed verslaving? Bij ons krijg je een behandeling waarbij je thuis blijft wonen. Je hoeft niet te verblijven in een kliniek. Zo’n behandeling is intensiever en bijna altijd effectiever dan de ‘klassieke’ klinische methode. Bovendien kan je gewoon doorgaan met je werk of studie. Zo krijg je de kans om je geleerde kennis direct toe te passen in je dagelijkse leven.

☎ Bel 0800 - 999 999 8