Oxazepam en alcohol

Is de combinatie gevaarlijk?

Oxazepam is een slaap- en kalmeringsmiddel dat wordt voorgeschreven bij angst, spanning of slaapproblemen. Je reageert sterker op alcohol door oxazepam. Alcohol drinken versterkt ook de bijwerkingen van het medicijn, zoals sufheid en verminderde coördinatie.

Wil je stoppen met oxazepam of alcohol? Trubendorffer biedt hulp bij dubbele diagnose en verslaving. Plan een intakegesprek of praat met één van onze deskundigen. 

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Wat is oxazepam?

Oxazepam wordt voorgeschreven door de huisarts of een psychiater wanneer je last hebt van slapeloosheid of angst. Het valt onder de groep ‘benzodiazepinen’: medicijnen met een rustgevende en ontspannende werking. Het is belangrijk om oxazepam niet zomaar te combineren met andere medicijnen of bijvoorbeeld met alcohol drinken. Onder andere omdat je soms suf wordt van oxazepam en alcohol ditzelfde effect kan hebben, raden we af om alcohol te drinken terwijl je dit medicijn gebruikt.

Alcohol en oxazepam

Alcohol en oxazepam gaan niet goed samen. De werking van oxazepam en alcohol versterkt elkaar. Beide stoffen werken verdovend en kalmerend. Van oxazepam kun je duf worden en alcohol versterkt dat effect. Omdat beide middelen snel worden opgenomen in je bloed, kun je slecht voorspellen wat er gebeurt als je ze samen gebruikt. Daarom is een combinatie van oxazepam en alcohol gevaarlijk.

Is de combinatie van oxazepam en alcohol dodelijk?

Grote hoeveelheden alcohol drinken in combinatie met oxazepam gebruiken kan een black-out veroorzaken. Daarna raak je bewusteloos en in het ergste geval leidt het tot een hartstilstand. In zulke gevallen kan een overdosis oxazepam en alcohol dodelijk zijn. Het is beter om helemaal geen risico te nemen. Drink dus geen alcohol als je oxazepam gebruikt.

Stoppen met drinken

Heb je vragen over jouw specifieke situatie of zoek je hulp bij alcoholgebruik in combinatie met medicatie? Behandelingen van Trubendorffer zijn persoonlijk en erop gericht om het dagelijkse leven zo min mogelijk te ontwrichten. Wij kiezen voor intensieve, ambulante gespreksvoering met een vaste behandelaar. Deze gespreksvoering vindt plaats op onze behandellocatie, via telefoon, per e-mail en via beeldbellen. Daarnaast neem je deel aan groepstherapie en zelfhulpgroepen. Je slaapt gewoon thuis en wordt gestimuleerd om zoveel mogelijk je normale activiteiten te blijven doen. 
☎ Bel 0800 - 999 999 8