Openbare dronkenschap

wat is dat?

Je hoort niet zo vaak dat er proces verbaal voor openbare dronkenschap wordt opgemaakt. Maar wat is openbaar dronkenschap precies? En is er ook sprake van openbare dronkenschap als je te voet bent? Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose legt uit wat openbare dronkenschap inhoudt. Drink je regelmatig te veel? Dan kun je bij ons terecht voor professionele verslavingszorg, waarbij je thuis blijft wonen.

➤ Plan jouw intake ➤ Doe de alcoholtest

  • Wij helpen meer dan 1.500 cliënten per jaar
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore (8,7)
  • Behandeling volledig vergoed


Wat is openbaar dronkenschap?

Openbare dronkenschap is in het strafwetboek opgenomen. Er is sprake van openbare dronkenschap wanneer je je in kennelijke staat van dronkenschap op de openbare weg bevindt (artikel 453) of wanneer je het verkeer belemmert of de orde verstoort in staat van dronkenschap (artikel 426). Het maakt dus niet uit of en hoe je aan het verkeer deelneemt: het is ook openbare dronkenschap als je te voet bent en dronken staat te schreeuwen op straat.


Gevolgen van openbare dronkenschap

Onder de invloed van alcohol kun je verbaal of fysiek agressief gedrag vertonen. Wanneer je dronken bent en overlast veroorzaakt, kan de politie je arresteren en proces verbaal wegens openbare dronkenschap opmaken. Voor openbare dronkenschap kan je volgens het strafwetboek een boete of een gevangenisstraf krijgen.


Alcoholverslaving

Wanneer je verslaafd bent aan alcohol, ga je slechter functioneren op je werk of op school, krijg je makkelijker ruzie en kun je gezondheidsproblemen krijgen. Ook financiële problemen liggen op de loer. Lukt het je niet om zelf te stoppen met alcohol? Neem dan contact op met Trubendorffer.


Van drankverslaving herstellen bij Trubendorffer

Ben je in aanraking geweest met de politie vanwege openbare dronkenschap? Of merk je aan andere dingen dat je te veel drinkt? Bel dan naar Trubendorffer via telefoonnummer 0800-999 9998. Wij staan 24/7 voor je klaar om je te helpen herstellen van je alcoholverslaving. Wanneer je ons behandelprogramma volgt, woon je thuis en kom je regelmatig naar één van onze behandellocaties voor persoonlijke begeleiding en deelname aan zelfhulpgroepen.
☎ Praat nu met een deskundige