lijm snuiven

De effecten en risico’s van lijm snuiven

Lijm snuiven is een toegankelijke manier om drugs te gebruiken: lijm is niet duur en makkelijk verkrijgbaar in de winkel. Het valt binnen de categorie snuifmiddelen, net als aanstekergas, nagellakremover of lachgas. Maar wat zijn de risico’s van lijmsnuiven op korte en lange termijn? En word je high van lijm snuiven? Wij vertellen je hoe dat werkt.

Gebruik jij regelmatig drugs en wil je daarmee stoppen? Wij helpen je graag. Plan een intakegesprek of praat met één van onze deskundigen.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Hoe werken snuifmiddelen, zoals lijmsnuiven?

In sommige producten zitten vluchtige stoffen. Dat zijn stoffen die snel verdampen. Het gaat om 3 verschillende soorten stoffen:

  • Vluchtige oplosmiddelen, zoals tolueen (vind je in lijm), aceton (vind je in nagellakremover) of methanol (vind je in spiritus en antivries).  
  • Drijfgassen, zoals propaan- of buthaanmengsels (vind je in aanstekers).  
  • Medische gassen en nitraten, zoals ether, lachgas of poppers. 

Als je dit soort vluchtige middelen inademt door je neus of mond, raak je in een roes. Lijmsnuiven gebeurt vaak rechtstreeks uit de verpakking. Andere middelen inhaleer je door een lapje stof met een vloeistof te doordrenken, door ze direct in je neus of mond te spuiten of door vanuit een zak of ballon te inhaleren. Dat laatste zie je vaak bij lachgas.   

 

Effecten: word je high van lijm snuiven?

Bij lijm snuiven merk je het effect bijna direct. Je komt in een roes, waardoor je je duizelig, gedesoriënteerd, suf en slaperig voelt. Ook kan je onduidelijk gaan praten. Het effect verdwijnt na een paar minuten, maar door het steeds te herhalen verleng je je roes. Bij een hoge dosis lijmsnuiven kan je in slaap vallen, controle verliezen, onregelmatig gaan ademhalen en soms zelfs hallucineren. Op de vraag ‘word je high van lijm snuiven?’ is het antwoord dus: ja.   

De risico’s van lijm snuiven

Lijm snuiven kan op korte termijn ernstige schade aanrichten. Zo heb je kans op een hartritmestoornis waar je direct aan overlijdt (sudden sniffing death syndrome). Ook kan je bij een hoge dosis verlammingsverschijnselen krijgen, waardoor ook je ademhalingsspieren ermee ophouden. Bij lijm snuiven zorgt vooral de stof tolueen voor problemen. Bij chronisch gebruik ontstaat er neurologische schade, waardoor je evenwicht, gehoor- en gezichtsfuncties aangetast worden. En de kans dat je chronisch gaat gebruiken is groot. Lijm snuiven is namelijk extreem verslavend.

Hulp bij stoppen met drugsgebruik

Gebruik jij regelmatig drugs om in een roes te raken en wil je graag stoppen? Neem dan contact met ons op. Bij Trubendorffer volg je een ambulante behandeling terwijl je gewoon thuis blijft wonen. Je komt voor passende begeleiding een paar keer per week naar één van onze locaties. Bel 0800-999 9998 voor een eerste gesprek over onze behandelmogelijkheden.

☎ Bel 0800 - 999 999 8