Dexamfetamine verslavend

Bij gebruik als pepdrug

Dexamfetamine wordt gebruikt bij de behandeling van ADHD, maar is ook populair als pepdrug. Helaas komen heel wat gebruikers er dan achter dat dexamfetamine verslavend is. Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose helpt je stoppen met dexamfetamine. Je volgt ons intensieve behandelprogramma online of op een van onze behandellocaties terwijl je thuis woont. Daarmee is jouw kans op blijvend herstel het grootst.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips afbouwen van medicatie
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.


Wat is dexamfetamine?

Dexamfetamine, oftewel dextro-amfetamine, is een amfetamine, net als speed. Het is van oorsprong een medicijn voor mensen met ADHD (attention deficit hyperactivity disorder). Zij hebben daardoor minder last van onrust en hyperactiviteit en kunnen zich beter concentreren. Mensen die geen ADHD hebben en dexamfetamine gebruiken, ervaren een stimulerend effect. Ze voelen zich alert, opgewekt en energiek. Het is daarom een populair middel geworden om bijvoorbeeld lang te studeren, maar ook als pepdrug in het uitgaansleven.


Risico’s van dexamfetamine

Net als bij andere middelen is het gebruik van dexamfetamine niet zonder risico’s. Je kunt last krijgen van de volgende bijwerkingen:

  • Hartritmestoornissen
  • Verhoogde bloeddruk
  • Oververhitting
  • Verminderde eetlust en gewichtsverlies
  • Psychische problemen als somberheid en angst
Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Is dexamfetamine verslavend?

Dexamfetamine is niet verslavend wanneer je het gebruikt omdat je ADHD hebt. Als je geen ADHD hebt, kan dexamfetamine echter wel lichamelijk en geestelijk verslavend zijn bij regelmatig gebruik. Verlang je sterk naar dexamfetamine, lukt het niet om te minderen en gebruik je het om aan je dagelijkse problemen te ontsnappen? Dan is de kans groot dat je eraan verslaafd bent geraakt. Zoek dan professionele hulp, bijvoorbeeld bij Trubendorffer.


Stoppen met dexamfetamine en andere drugs bij Trubendorffer

Heb jij gemerkt dat dexamfetamine verslavend is en wil je hulp om ermee te stoppen? Bel dan 0800-999 9998 voor een eerste gesprek bij Trubendorffer. Ons intensieve behandelprogramma bestaat uit persoonlijke begeleiding door ervaren professionals en deelname aan zelfhulpgroepen. Hiermee hebben we reeds duizenden mensen blijvend van hun verslaving helpen herstellen.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs