Alcoholallergie

wat is dat?

Word jij ziek nadat je alcohol hebt gedronken, al is het maar één slok? Dan kan het zijn dat je een alcoholallergie oftewel alcoholintolerantie hebt. Het kan ook zo zijn dat je juist ziek wordt van alcohol omdat je te veel hebt gedronken. Kun je moeilijk met alcohol omgaan en wil je hulp bij het stoppen met drinken? Dan kun je bij ons terecht voor jouw behandeling.

Liever nooit meer een kater?
Download onze 12 tips om te stoppen met alcohol
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het echt helemaal gratis.

Wat is een allergie voor alcohol?

Wanneer je te veel alcohol drinkt, is het niet raar als je de volgende dag een kater hebt. Er zijn echter mensen die al na één slok last hebben van symptomen als buikpijn of misselijkheid. Een alcoholallergie kan dan de oorzaak zijn. Een erfelijke aandoening zorgt ervoor dat je alcohol niet goed af kunt breken. Soms is een andere voedselintolerantie de oorzaak van de klachten, zoals mensen met een glutenintolerantie die niet tegen graan in bier of whisky kunnen.

Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Gezondheidsraad, Richtlijnen goede voeding, 2015

Symptomen alcoholallergie

Bij een allergie voor alcohol reageert je lichaam op de alcohol alsof het een gevaarlijke indringer is. Het immuunsysteem wordt geactiveerd en er komen stoffen als histamine vrij.

Daardoor kun je last krijgen van verschillende symptomen:

  • Buikklachten als misselijkheid en diarree
  • Hoofdpijn
  • Hartkloppingen
  • Duizeligheid
  • Blozen
  • Opgezette en jeukende ogen
  • Loopneus en niezen
  • Huiduitslag
  • Benauwdheid en bewusteloosheid. Als dit gebeurt, neem dan direct contact op met een arts of bel het alarmnummer 112

Ik heb een alcoholallergie

Heb je een alcoholallergie? Dan kan een klein beetje alcohol al grote gevolgen hebben. De enige oplossing is om alcohol geheel te vermijden. Vind je dit moeilijk? Neem dan contact op met Trubendorffer voor professionele ondersteuning om van de alcohol af te blijven. Dankzij onze ambulante behandeling kun je gewoon thuis blijven wonen.


Stoppen met alcohol? Wij helpen je

Wil jij stoppen met alcohol, bijvoorbeeld vanwege een alcoholallergie of omdat je niet goed met alcohol om kunt gaan? De professionals van Trubendorffer – Hulp bij verslaving staan voor je klaar om jou te helpen terwijl je gewoon thuis blijft wonen en naar sessies op locatie gaat. Bel ons op 0800-999 9998 voor een eerste afspraak.
 

"Ik heb de tips uit het e-book geprint en op mijn koelkast geplakt. Dankzij de stappen ben ik van een weekenddrinker naar volledig alcoholvrij gegaan." – Milou