Cravings

Hoe ga je daarmee om?

Home /  Kennis / Cravings

Als je ‘cravings’ hebt, dan heb je een sterk verlangen naar iets. Meestal wordt het woord craving gebruikt om aan te duiden dat je een onbeheersbaar verlangen hebt naar drugs of alcohol. Ontdek wat een craving is, hoe je kunt omgaan met cravings en waarom je aan de bel moet trekken als je cravings ervaart.

Ervaar je cravings naar alcohol of drugs? Wij helpen je graag. Meld je aan voor onze ambulante behandeling via 0800 999 999 8.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Wat is craving?

Gedrag dat op de korte termijn zorgt voor een goed gevoel kan op de lange termijn juist schade aanrichten. Dat is de essentie van een verslaving: je hunkert zo sterk naar iets dat je bijna niet anders kan dan eraan toegeven. Je kan verlangen naar allerlei dingen, zoals een pak koekjes of een sigaret, maar dat is niet wat er wordt bedoeld met ‘cravings’. Wat is craving dan wel? Daarmee wordt het verlangen naar drugs of alcohol bedoeld.

Hoe werkt craving?

Cravings ontstaan in de hersenen. Als je bepaald gedrag vaak genoeg herhaalt, ‘train’ je je hersenen om steeds hetzelfde te doen. Dit gebeurt ook bij verslavende middelen. Bij het gebruik wordt je beloningssysteem geactiveerd en er komt dopamine vrij. Dit is een stofje in de hersenen dat vrijkomt wanneer je iets doet dat volgens je brein een beloning waard is, zoals bij seks, sporten, eten en verliefd zijn. Hoe werkt craving dan een verslaving in de hand? Dat komt omdat je brein zelf geen onderscheid maakt tussen wat gezond of schadelijk is. Er wordt hetzelfde gereageerd op een knuffel of een intensieve sportles, als op alcohol drinken of drugs gebruiken.

Omgaan met cravings na afkicken

Het is moeilijk om patronen te doorbreken als je brein eenmaal geconditioneerd is. Zelfs na het afkicken van drugs of alcohol kun je last blijven houden van cravings. De vraag is dus of je er ooit wel helemaal van afkomt en hoe je moet leren omgaan met cravings. Je moet namelijk je brein nieuwe patronen aanleren. Op het moment dat je een verslavingsimpuls voelt opkomen, moet je jezelf doelbewust terugroepen en je focus verleggen. Omdat zulke impulsen hardnekkig zijn, raden we aan om hier professionele hulp bij te zoeken.

Behandelen van cravings

Cravings worden het best behandeld in je eigen omgeving, waar je continu te maken hebt met verleiding en triggers. Daarom is ambulante zorg bij Trubendorffer een uitkomst: je volgt een ambulante behandeling terwijl je gewoon thuis blijft wonen. Je komt voor passende begeleiding een paar keer per week naar één van onze locaties. Bel 0800-999 9998 voor een eerste gesprek over onze behandelmogelijkheden. 
☎ Bel 0800 - 999 999 8