XTC werking bij vrouwen

De verschillen tussen vrouwen en mannen

XTC is een synthetische drug die wereldwijd zeer populair is, vooral onder jongeren op feesten, festivals en in clubs. Hoewel velen misschien denken dat de effecten van de XTC werking bij vrouwen hetzelfde zijn als bij mannen, zijn er specifieke aspecten van de werking van deze drug die bij vrouwen anders zijn. Wij zullen hier in dit artikel dieper op ingaan. Wil jij stoppen met XTC gebruiken en heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact op met Trubendorffer en plan vandaag nog een intakegesprek via: 0800-999 999 8.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Wat is xtc?

XTC is een drug die vooral bekend staat om zijn opwekkende effecten. Het zorgt voor meer energie, blijdschap en het gevoel van verbondenheid met anderen. De belangrijkste stof in XTC is MDMA, wat staat voor 3,4-methyleendioxymethamfetamine. Dit zorgt ervoor dat er meer neurotransmitters zoals serotonine, dopamine en noradrenaline in je hersenen vrijkomen, wat zorgt voor de specifieke effecten van de drug.

Wat doet xtc bij vrouwen: de risico’s

Hoewel zowel mannen als vrouwen risico’s lopen bij het gebruik van XTC, zijn er enkele specifieke gezondheidsrisico’s waar je als vrouw rekening mee moeten houden. Een van de meest zorgwekkende is het potentieel voor hyperthermie, waarbij het lichaam oververhit raakt. Vrouwen hebben over het algemeen een kleinere lichaamsmassa en een lagere hoeveelheid lichaamswater dan mannen, wat betekent dat vrouwen gevoeliger zijn voor oververhitting bij het gebruik van XTC, vooral in warme omgevingen zoals bij drukke feesten of clubs.

Daarnaast kun je als vrouw een verhoogd risico lopen op complicaties zoals hyponatriëmie, een gevaarlijke aandoening waarbij het natriumgehalte in het bloed erg laag wordt. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder hersenoedeem (dit is wanneer er te veel vocht in de hersenen zit, waardoor ze opzwellen. Dit kan gebeuren als reactie op letsel, ziekte of andere problemen in het lichaam. Als de hersenen opzwellen, kan dit druk veroorzaken en problemen veroorzaken zoals hoofdpijn, misselijkheid en problemen met denken en bewegen) en zelfs de dood.

Vrouwen en XTC, wat is het verschil bij mannen?

Voor vrouwen heeft XTC bijna dezelfde effecten als voor mannen. Maar omdat vrouwen vaak meer lichaamsvet hebben dan mannen, duurt het langer voordat XTC uit hun lichaam verdwijnt. Daardoor kunnen ze langer en sterker de effecten van de drug voelen, en ook meer risico lopen op een overdosis.

Hoe kan XTC het emotionele welzijn van vrouwen beïnvloeden?

Hoewel de XTC werking bij vrouwen in eerste instantie gevoelens van euforie en empathie opwekt, leidt het ook tot negatieve emotionele bijwerkingen, zowel tijdens als na het gebruik ervan. Veel vrouwen melden gevoelens van angst, depressie en prikkelbaarheid tijdens de zogenaamde ‘come-down’ fase, wanneer de effecten van de drug beginnen af ​​te nemen. Deze stemmingswisselingen kunnen verergerd worden door hormonale schommelingen, vooral bij vrouwen die XTC gebruiken tijdens hun menstruatiecyclus.

Hulp bij stoppen met XTC

Nu je alles weet over de XTC werking bij vrouwen en de risico’s die de drug met zich meebrengt, denk je misschien wel aan hulp bij je verslaving. Bij Trubendorffer bieden we ambulante behandelingen aan om te stoppen met je verslaving. Een ambulante behandeling betekent dat je tijdens de behandeling gewoon thuis blijft wonen en enkel op afspraak naar onze behandellocatie komt. Zo kun je gewoon doorgaan met je studie of werk. En kun je alles wat je leert direct toepassen in de praktijk. Ook leer je zo hoe je om moet gaan met lastige situaties in je dagelijkse leven. Dit maakt de kans op een terugval klein en de kans op succes groot.

Wil je stoppen met XTC? Plan dan vandaag nog een intakegesprek in en bel 0800 – 999 999 8 voor hulp bij verslaving.
☎ Bel 0800 - 999 999 8