Ontwenningsverschijnselen benzodiazepinen

Welke treden op?

Het gebruik van benzodiazepinen kan diverse gevolgen met zich meebrengen, zowel op je lichamelijke als mentale toestand. Wanneer je besluit te stoppen krijg je vaak te maken met ontwenningsverschijnselen benzodiazepinen. Deze ontwenningsverschijnselen worden als reden opgegeven om niet te stoppen met het medicijngebruik, waardoor er langer gebruik wordt gemaakt van het medicijn dan nodig is. Lees verder voor hulp bij het afbouwen en leer meer over wat de mogelijke ontwenningsverschijnselen benzodiazepinen zijn. Wil je stoppen met het gebruiken van benzodiazepinen? Neem dan contact op met professionele hulp. Bij verslaving aan medicatie wordt meestal een detoxificatie gedaan bij onze ketenpartner Fundamentum voordat de behandeling bij Trubendorffer van start gaat. Bel daarom 0800 – 2345 800 om direct met Fundamentum in contact te komen.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips afbouwen van medicatie
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Wat zijn benzodiazepinen

Benzodiazepinen zijn medicijnen die voornamelijk worden voorgeschreven om angst, slapeloosheid en andere slaapproblemen te behandelen. Ze werken in op je centrale zenuwstelsel en hebben een kalmerend effect. Voorbeelden van benzodiazepinen zijn diazepam (Valium), lorazepam (Temazepam), en alprazolam (Xanax). Hoewel ze effectief kunnen zijn bij het behandelen van bepaalde symptomen, brengt het langdurig gebruik van deze medicijnen risico’s met zich mee, waaronder het ontstaan van een verslaving.

Afbouwen benzodiazepines

Wanneer je hebt besloten te stoppen met het gebruik van benzodiazepinen, is een geleidelijke afbouw van essentieel belang. Plotseling stoppen kan ontwenningsverschijnselen veroorzaken en dat wil je liever voorkomen. Trubendorffer biedt ambulante behandelingen aan om je te begeleiden bij dit afbouwproces. Dit betekent dat je op wekelijkse basis bij onze behandellocatie langskomt voor hulp bij je verslaving. Je wordt dus niet opgenomen in een afkickkliniek, maar kan gewoon thuis blijven wonen. Een enkele keer is een detox wel nodig. Mocht het nodig zijn, dan volg je eerst een detoxbehandeling in een erkende verslavingsinstelling elders. Dit kan bijvoorbeeld bij Fundamentum.

Stoppen met benzodiazepinen

Stoppen met benzodiazepinen is een persoonlijke beslissing die vaak wordt genomen vanwege de bijwerkingen of het risico op verslaving. Voor dit uitdagende traject biedt Trubendorffer vaak eerst professionele begeleiding aan via onze ketenpartner Fundamentum om dit traject zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het stoppen met deze medicatie moet zorgvuldig worden begeleid om de kans op terugval en ernstige ontwenningsverschijnselen te minimaliseren.

Afkickverschijnselen benzodiazepinen

Wil je stoppen, maar ben je bang voor de ontwenningsverschijnselen benzodiazepinen? Neem dan contact op met onze ketenpartner Fundamentum voor de juiste begeleiding. Wij kunnen je de juiste hulp bieden, zodat we de ontwenningsverschijnselen onder controle houden. Afkickverschijnselen die je kunt verwachten wanneer je stopt met het gebruiken van benzodiazepinen zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de duur van het gebruik en de dosering. Veelvoorkomende symptomen zijn angst, slapeloosheid, trillen, zweten en concentratieproblemen. Het is goed om te onthouden dat deze symptomen tijdelijk zijn en kunnen worden gecontroleerd met de juiste begeleiding, zodat ze goed vol te houden zijn.

Hoe lang duren afkickverschijnselen benzodiazepines?

Hoe lang duren afkickverschijnselen benzodiazepines is een veelgestelde vraag. De duur van afkickverschijnselen varieert per individu, maar over het algemeen nemen de meest intensieve symptomen na enkele weken af. Tijdens dit proces is het van belang om geduldig te zijn en op de professionele hulp van Trubendorffer, of onze partner Fundamentum, te vertrouwen. Na de detox bij Fundamentum, waar de focus ligt op professionele ondersteuning van de ontwenningsverschijnselen van benzodiazepinen, richten we ons ook op de psychologische en emotionele aspecten van je medicijnverslaving. Het is essentieel om de onderliggende oorzaken van je medicijngebruik aan te pakken, zodat je volledig kan herstellen.

Trubendorffer hulp bij verslaving

Als je worstelt met een medicijnverslaving, neem dan direct contact op met onze partner Fundamentum. Je kunt Fundamentum telefonisch bereiken via 0800 – 2345 800. Na de detox word je verder behandeld bij Trubendorffer om ook psychologisch en emotioneel te kunnen stoppen met je verslaving.
 

"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs