Is alcohol slecht voor je?

Wij leggen uit

Is alcohol slecht voor je? Alcohol is een veelvoorkomende sociale drug die door veel mensen wordt gebruikt om te ontspannen, plezier te hebben of sociale interacties te vergemakkelijken. Maar zoals bij veel dingen in het leven, kan ook alcoholgebruik risico’s met zich meebrengen. Het is belangrijk om te begrijpen wanneer alcoholgebruik schadelijk is en wat de mogelijke gezondheidsrisico’s zijn, wanneer je te veel alcohol drinkt. Wil je stoppen met drinken omdat je een alcoholverslaving hebt? Trubendorffer staat klaar om je te helpen! Bel nu naar 0800-999 9998 en maak een afspraak voor een intakegesprek.

➤ Plan jouw intake ➤ Doe de alcoholtest

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Wanneer is alcohol slecht voor je

Wanneer je af en toe alcohol drinkt zal dit voor de meeste mensen geen problemen opleveren, maar voor sommige kan zelfs het af en toe nuttigen van alcohol al grote gevolgen hebben. Zo word je beoordelingsvermogen beïnvloed door alcohol en kan je gedrag enorm veranderen. Zo kun je betrokken raken in een vechtpartij of met drank op in de auto stappen. Normaal zou je deze fouten niet maken, maar door de drank zie je de gevolgen niet meer goed in. Je eindigt na wat een gezellig avondje uit zou moeten zijn, misschien wel met een strafblad of het verlies van je rijbewijs. Dit kan weer grote gevolgen hebben voor je werk en je financiën. Houd er dus rekening mee dat zelfs een keer een avondje drinken grote gevolgen kan hebben op je dagelijkse leven.

Hoe slecht is alcohol voor je?

Een enkele keer drinken kan al slecht voor je zijn, maar overmatig alcoholgebruik geeft kans op veel verschillende gezondheidsproblemen. Lichamelijke symptomen van overmatig alcoholgebruik kunnen onder meer zijn:

Leverproblemen: overmatig alcoholgebruik kan leiden tot leververvetting, hepatitis en zelfs levercirrose, een ernstige en mogelijk fatale aandoening.

Hart- en vaatziekten: als je te veel alcohol drinkt, kan dat leiden tot een hoge bloeddruk, problemen met je hartslag, beroertes en cardiomyopathie, een ziekte waarbij je hartspier zwakker wordt.

Neurologische problemen: langdurig alcoholmisbruik kan leiden tot neurologische aandoeningen zoals cognitieve stoornissen, geheugenproblemen en zelfs hersenbeschadiging.

Pancreatitis: te veel drinken kan de alvleesklier ontsteken, wat ernstige pijn en problemen met de spijsvertering kan veroorzaken.

Kanker: overmatig alcoholgebruik verhoogt het risico op verschillende vormen van kanker, waaronder slokdarm-, lever-, darm- en borstkanker.

Wanneer wordt alcoholgebruik een alcoholverslaving?

Het kan moeilijk zijn om het moment te herkennen waarop je alcoholgebruik een verslaving wordt. Alcoholverslaving, ook bekend als alcoholisme, wordt gekenmerkt door een obsessieve behoefte aan alcohol, ondanks de negatieve gevolgen voor je gezondheid, relaties, werk en andere aspecten van je leven. Enkele tekenen dat alcoholgebruik een verslaving kan zijn, zijn onder meer:

  • Het verliezen van controle over hoeveel je drinkt.
  • Het ervaren van ontwenningsverschijnselen wanneer je stopt met drinken.
  • Het verwaarlozen van verantwoordelijkheden vanwege alcoholgebruik.
  • Het voortdurend drinken ondanks negatieve gevolgen.
  • Het verlangen naar alcohol in sociale situaties of om stress te verminderen.

Twijfel je of je een alcoholverslaving hebt? Neem dan contact met ons op, zodat we kunnen praten over je alcoholgebruik.

Is alcohol slecht voor je? Trubendorffer helpt je met stoppen met drinken

Is alcohol slecht of valt het wel mee? Nu je de gevaren van alcoholgebruik kent en hulp nodig hebt bij stoppen met drinken, kunnen wij je helpen. Trubendorffer biedt ambulante behandelingen aan voor mensen met een alcoholverslaving. Dit betekent dat je wekelijks bij ons op de behandellocatie langskomt om aan je verslaving te werken. Trubendorffer is geen afkickkliniek, maar we bieden wel professionele en effectieve hulp aan die gericht is op het aanpakken van de onderliggende oorzaken van verslaving en het aanleren van vaardigheden om nuchter te blijven. Bel vandaag nog 0800-999 9998 en start met je herstel.
☎ Bel 0800 - 999 999 8