Drugs gebit

De gevolgen

Je gebit, het visitekaartje van je gezicht kan door drugsgebruik grote schade oplopen. Je tanden kunnen verkleuren en verslijten, er kunnen gaatjes en ontstekingen ontstaan en bij grote tandvleesproblemen kunnen je tanden gaan wiebelen en er uiteindelijk zelfs uitvallen. Wanneer je kampt met een drugsverslaving heb je vaak wel iets anders aan je hoofd dan je druk te maken over je mondgezondheid. Vaak in herstel wordt er pas opgemerkt wat voor schade er is aangericht en wordt er naar oplossingen gezocht om dit te herstellen. De schade aan je mond wordt soms ook een ‘drugs gebit’ of ‘drugs tanden’ genoemd. Voorkom een drugs gebit en zet vandaag de eerste stap om te stoppen met je drugsverslaving. Bel ons direct via 0800 – 999 999 8.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Drugs gebit: de schade

Monduitdroging <h5>

Drugsgebruik staat erom bekend de mond uit te drogen. Dit wordt veroorzaakt doordat veel drugs de speekselproductie verminderen. Speeksel zorgt voor een gezonde mond door bacteriën weg te spoelen en zuren te neutraliseren. Wanneer de mond uitgedroogd is, ontstaat er een ideale omgeving voor bacteriën en zuren om gaatjes en ontstekingen in het tandvlees te veroorzaken en je een drugs gebit krijgt.

Afbraak van tandglazuur

Een ander schadelijk effect van drugsgebruik is de afbraak van tandglazuur. Veel drugs, vooral die met een hoge zuurgraad, kunnen direct het tandglazuur aantasten. Dit leidt tot verzwakking en uiteindelijk tot tanderosie. Het tandglazuur, dat normaal gesproken de tanden beschermt tegen schadelijke invloeden, wordt aangetast waardoor de kwetsbaarheid voor gaatjes en andere tandproblemen toeneemt.

Knarsen en klemmen

Tandpijn na drugs gaat vaak gepaard met onwillekeurig tandenknarsen en klemmen. Deze activiteiten oefenen overmatige druk uit op de tanden, wat kan leiden tot slijtage, scheurtjes en uiteindelijk afgebroken tanden. De constante druk op de tanden kan niet alleen het gebit beschadigen, maar ook problemen met het kaakgewricht veroorzaken. 

Tandenpoetsen na coke

Tanden poetsen na coke is ook schadelijk. Van coke krijg je, zoals je al eerder hebt gelezen, een droge mond en je tandglazuur wordt kwetsbaarder. Door je tanden te poetsen na coke kan dit je mond extra aantasten en drugs tanden veroorzaken. 

Parodontitis

Het effect van coke op je tandvlees is groot. Zo heb je een verhoogd risico op parodontitis, een ernstige vorm van tandvleesaandoeningen. Parodontitis veroorzaakt ontstekingen en beschadiging van het tandvlees en botweefsel rondom de tanden, wat uiteindelijk kan leiden tot verlies van tanden. Drugs op tanden smeren richt dan ook gigantische schade aan. Sommige drugs kunnen het immuunsysteem onderdrukken, waardoor het moeilijker wordt voor het lichaam om infecties in het tandvlees te bestrijden. 

Kan de tandarts zien dat je drugs gebruikt?

Over het algemeen kan je tandarts niet direct zien of je drugs gebruikt. Tandartsen zijn gespecialiseerd in mondgezondheid en richten zich op het diagnosticeren en behandelen van problemen in je mond. Terwijl sommige effecten van drugsgebruik zich uiten in je mond, zoals gaatjes of tandvleesproblemen, kan de tandarts niet met zekerheid zeggen welke specifieke drugs iemand heeft gebruikt.

Het is belangrijk om eerlijk te zijn tegenover je tandarts over je algemene gezondheid, inclusief eventueel drugsgebruik, zodat je tandarts je de best mogelijke zorg kan bieden. Tandartsen hebben een vertrouwelijke relatie met hun patiënten en zullen deze informatie gebruiken om effectieve behandelingen te plannen en advies te geven voor het behoud van je gebit.

Kan ik mijn drugs gebit nog herstellen na mijn drugsverslaving?

Het goede nieuws is dat na het overwinnen van je drugsverslaving, het mogelijk is om je drugs gebit te herstellen. Zo kun je weer gebruikmaken van de regelmatige tandheelkundige controles, professionele reiniging en eventueel cosmetische tandheelkunde om eventuele schade te herstellen. Het is nooit te laat om aan je drugs gebit te werken, en Trubendorffer helpt je graag bij de eerste stap: een leven zonder drugsverslaving.

Trubendorffer hulp bij verslaving

Wil jij je drugs gebit herstellen en stoppen met je drugsverslaving? Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose helpt je graag verder. Wij bieden ambulante hulp bij verslaving, wat inhoudt dat je bij ons wekelijks langskomt op onze behandellocatie om aan je verslaving te werken. Zo kun je gewoon thuis in je vertrouwde omgeving blijven wonen en hoef je niet naar een afkickkliniek. Bel vandaag nog 0800 – 999 999 8 en maak een afspraak voor een intakegesprek.
☎ Bel 0800 - 999 999 8