12 stappen

zelfhulpgroepen

12 Stappen zelfhulpgroepen

In een 12 stappen zelfhulpgroep zitten mensen die hetzelfde meemaken als jij. Iedereen is bezig met herstellen van een verslaving. In zo’n groep praten mensen over hun ervaringen en helpen ze elkaar.

  • Geen begeleiding door een behandelaar, maar door mensen in herstel
  • Meedoen is gratis en niemand hoeft te weten dat je meedoet
  • Overal in Nederland en in het buitenland zijn deze groepen te vinden

Het is belangrijk om een zelfhulpgroep te bezoeken om een leven zonder verslaving vol te houden. De behandeling, gebaseerd op het 12-stappenmodel, vormt een goede basis voor herstel.

Beter herstel met zelfhulpgroep

Als je de behandeling volledig volgt, werkt deze het beste tegen verslaving. Mensen die regelmatig naar zelfhulpgroepen gaan, herstellen beter dan mensen die dat niet doen. In de groep krijg je veel steun en maak je snel nieuwe vrienden die je helpen om elke dag de keuze te maken om bijvoorbeeld niet te drinken, drugs te gebruiken of te gokken.

Een sponsor vragen

Je kunt iemand uit de groep vragen om je sponsor te zijn. Dat is iemand in herstel die verder is in het 12-stappenprogramma dan jij. Een sponsor heeft zelf alle twaalf stappen doorlopen en staat altijd voor je klaar. Hij of zij helpt je bij het volgen van de stappen.

Verschillende zelfhulpgroepen in Nederland

Er zijn diverse zelfhulpgroepen, zowel voor mensen met een verslaving als voor hun familie of vrienden. Voor zelfhulpgroepen in Nederland kun je terecht bij: