Vrijwillige opname psychiatrische kliniek

Wat houdt het in?

In een psychiatrische kliniek worden mensen met uiteenlopende psychiatrische klachten behandeld. Meestal is een psychiatrische opname vrijwillig. Wanneer kies je voor een opname in een psychiatrische kliniek en hoe pak je het aan als je naast je pychische klachten ook verslaafd bent? We vertellen je meer over een vrijwillige opname in een psychiatrische kliniek.

Kamp je naast jouw psychiatrische klachten ook met een verslaving? Bij Trubendorffer zijn we gespecialiseerd in hulp bij dubbele diagnose. Plan een intakegesprek of praat met één van onze deskundigen. 

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Psychiatrische aandoeningen

Psychiatrische aandoeningen zijn mentale gezondheidsproblemen die invloed hebben op hoe je denkt, hoe je je voelt en gedraagt. Deze aandoeningen kunnen variëren van milde depressie of angst tot ernstigere aandoeningen, zoals schizofrenie en bipolaire stoornis. Psychiatrische aandoeningen worden meestal veroorzaakt door een combinatie van genetische, biologische, persoonlijke en omgevingsfactoren. De behandeling ervan bestaat vaak uit psychotherapie, soms samen met medicatie.

Wanneer is psychiatrische opname nodig?

Niet bij iedereen met een psychiatrische aandoening is opname in een psychiatrische kliniek nodig. Vaak is een ambulante behandeling met medicatie en/of therapie een geschikte manier om met je stoornis om te gaan. Slaat deze behandeling niet aan of heb je last van acute psychiatrische problemen waardoor je een risico vormt voor jezelf of je omgeving? Dan is het verstandig om tot vrijwillige opname in een psychiatrische kliniek over te gaan. Hier krijg je alle hulp om je mentale problemen onder controle te krijgen en je leven weer op te pakken.

Dit houdt vrijwillige opname in een psychiatrische kliniek in

Bij vrijwillige opname in een psychiatrische kliniek kies je er zelf voor om je te laten behandelen voor jouw psychiatrische aandoening. Je ziet in dat je hulp nodig hebt en bent bereid om actief met je herstel aan de slag te gaan. Hoewel specifieke procedures per kliniek verschillen, bestaat elke psychiatrische opname vrijwel altijd uit een intakegesprek, een psychologische evaluatie en het opstellen van een persoonlijk behandelplan. Vervolgens leer je in een veilige en gestructureerde omgeving omgaan met jouw aandoening.

Psychiatrische problemen en verslaving

Het komt regelmatig voor dat mensen met psychiatrische problemen ook last hebben van een verslaving. Dit wordt ook wel een dubbele diagnose genoemd. Vaak gaan deze problemen hand in hand. Je kan bijvoorbeeld drugs of alcohol gaan gebruiken om de symptomen van je geestelijke gezondheidsprobleem te verlichten. Helaas beïnvloeden en versterken deze problemen elkaar vaak, wat het moeilijker maakt om ze te behandelen. Voor de beste kans op herstel is het daarom belangrijk om beide aandoeningen tegelijkertijd aan te pakken. Denk jij aan vrijwillige opname in een psychiatrische kliniek en heb je last van een verslaving? Ga dan op zoek naar kliniek die gespecialiseerd is in de behandeling van een dubbele diagnose.

Hulp bij een dubbele diagnose

Ben je op zoek naar een behandeling voor je psychiatrische stoornis en verslaving, maar twijfel je nog over vrijwillige opname in een psychiatrische kliniek? Een behandeling bij Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose kan een goede eerste stap zijn. Wij bieden een op maat gemaakte ambulante behandeling. Hierbij blijf je gewoon thuis wonen en kom je een paar keer per week naar één van onze behandellocaties. Het aanpakken van jouw verslaving staat bij ons bovenaan, maar we bieden ook een behandeling voor veelvoorkomende psychische problemen (stemmingsklachten, angst, ADHD of trauma). Bel 0800-999 9998 voor een eerste gesprek over onze behandelmogelijkheden.