Verlatingsangst

zo werkt het

Ben je continu bang dat een dierbare je verlaat, zonder dat daar reden toe is? Grote kans dat je verlatingsangst hebt. Lees hier meer over de symptomen, hoe verlatingsangst bij volwassen samenhangt met een relatieverslaving en hoe je verlatingsangst overwint.

Heb je een relatieverslaving? Wij helpen je graag. Plan een intakegesprek of praat met één van onze deskundigen.

☎ Praat nu met een deskundige

Verlatingsangst: symptomen

Niemand vindt het leuk om in de steek gelaten te worden door geliefden. Sla je daarin door, dan heb je met verlatingsangst te maken. Je zoekt steeds bevestiging dat iemand niet bij je weggaat en wil alleen maar bij die persoon zijn. Deze gevoelens zie je vaak bij kinderen, maar verlatingsangst is ook bij volwassen een probleem.

Je herkent verlatingsangst aan symptomen zoals:

  • Extreme angst of paniek als je niet bij de mensen bent aan wie je je hecht 
  • Veel nachtmerries over verlating of scheiding 
  • Problemen met slapen als je alleen bent 
  • Extreem jaloers en claimend gedrag 
  • Steeds behoefte aan bevestiging 
  • Moeite om intieme relaties aan te gaan (door je angst voor afwijzing) 

 

Verlatingsangst in een relatie: symptomen

Herken je de symptomen van verlatingsangst bij jezelf? Dan kan het zijn dat je ook een relatieverslaving hebt. Bij een relatieverslaving gaat je relatie met een ander ten koste van jezelf. Je raakt afhankelijk van de ander en geeft je eigen identiteit op om de ander tevreden te houden. Ook als je in een schadelijke relatie zit, waarin bijvoorbeeld sprake is van lichamelijk of geestelijk geweld, blijf je bij deze persoon. Door je extreme verlatingsangst en de relatieverslaving kan je namelijk geen eind maken aan je relatie. Symptomen van verlatingsangst in een relatie zijn dat je snel verliefd werd en je nu onzeker voelt, bevestiging nodig hebt en fysieke spanning ervaart. Twijfel je of je een relatieverslaving hebt? Doe dan hier onze test.

Omgaan met verlatingsangst

Heb je last verlatingsangst? Herkenning is een goede eerste stap. Nu kan je leren omgaan met verlatingsangst. Onderzoek eerst waar je angst vandaan komt. Speelt een trauma een rol of waren er vroeger al hechtingsproblemen in je gezin? Ga vervolgens in kleine stapjes je leven anders inrichten, waarbij je je minder op je partner focust. Probeer een nieuwe hobby, ga meer sporten of spreek vaker af met je vrienden of familie.

Relatieverslaving en verlatingsangst overwinnen

Verlatingsangst hangt vaak samen met een relatieverslaving. Zit je in een ongezonde relatie, maar vind je het moelijk om afstand te nemen? Wij helpen je van je relatieverslaving af te komen. Bij Trubendorffer volg je een ambulante behandeling terwijl je gewoon thuis blijft wonen. Je komt voor passende begeleiding een paar keer per week naar één van onze locaties. Bel 0800-999 9998 voor een eerste gesprek over onze behandelmogelijkheden.

☎ Praat nu met een deskundige