Van methadon afkicken

Zoek hulp

Methadon is een sterke pijnstiller die veel wordt gebruikt bij de behandeling van een drugsverslaving als heroïne. Het heeft een verdovende werking en wordt ook gebruikt bij ernstige ziektes zoals kanker. Methadon heeft een verslavende werking en daarom is het belangrijk dit medicijn altijd onder begeleiding te gebruiken.

Gebruik je op dit moment methadon en vind je het moeilijk om te stoppen? Wij helpen je graag. Plan een intakegesprek of praat met één van onze deskundigen.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

  • Al 4000+ mensen gingen je voor
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
  • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Methadon bij afkicken

Omdat het bewezen effectief is, schrijven artsen methadon bij afkicken van heroïne voor. Het heeft als doel om het verlangen naar heroïne te verminderen en ontwenningsverschijnselen te voorkomen. Methadon en heroïne hebben voor een groot deel dezelfde werking. Het belangrijkste verschil is dat heroïne een ‘kick’ geeft die de drug verslavend maakt. Methadon geeft geen kick en heeft daarnaast een langere werking, waardoor de drang naar meer heroïne wordt uitgesteld. Dit maakt methadon een effectief middel voor afkicken van heroïne. Het inzetten van methadon bij afkicken van oxycodon is minder gebruikelijk, hoewel oxycodon en heroïne beide opiaten zijn.

Van methadon afkicken

Omdat methadon ook verslavend werkt op de lange termijn, kan het ook gebeuren dat je van methadon moet afkicken. Langdurig gebruik maakt je lichamelijk afhankelijk van het middel. Artsen maken daarom altijd een zorgvuldige overweging voordat methadon wordt voorgeschreven bij een drugsverslaving of ernstige ziekte. Bijwerkingen van methadongebruik zijn onder andere:

  • Sufheid 
  • Misselijkheid 
  • Jeukende huid 
  • Stemmingswisselingen 

Zelf stoppen met methadon is erg lastig. Zeker omdat methadon lang in je lichaam blijft en de ontwenningsverschijnselen daarom langer duren. Het wordt daarom aangeraden om af te bouwen onder professionele begeleiding. Zo word je ook ondersteund bij het omgaan met afkickverschijnselen zoals slapeloosheid, trillen, pijnlijke spieren en stemmingswisselingen. 

Van methadon afkicken in een kliniek?

Van methadon afkicken in een kliniek is niet altijd nodig. Er is een alternatief. Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose biedt een ambulante behandelmethode aan. We helpen je van je verslaving af terwijl je thuis kan blijven wonen. Als je van methadon afkickt in een afkickkliniek, zit je in een veilige omgeving zonder prikkels van buitenaf. Is je behandeling klaar, dan kom je weer in de wereld met verleidingen terecht. Met een ambulante behandeling van Trubendorffer leer je tijdens je behandeling omgaan met prikkels in je omgeving.

Gebruik jij methadon en wil je graag stoppen? Neem dan contact met ons op. Je krijgt van ons een passende behandeling en komt een paar keer per week naar één van onze locaties. Bel 0800-999 9998 voor een eerste gesprek over onze behandelmogelijkheden.
☎ Bel 0800 - 999 999 8