Tramadol verslavend

wanneer wordt het dat?

Je leest regelmatig in de krant dat veel Nederlanders sterke pijnstillers gebruiken, maar zich niet realiseren dat tramadol verslavend kan zijn. Maar wanneer werkt tramadol verslavend? Ben je verslaafd geraakt aan pijnstillers? Dan kun je terecht bij Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose. Je komt daarvoor regelmatig naar zelfhulpgroepen en krijgt persoonlijke begeleiding terwijl je vanuit je eigen woonomgeving herstelt van je verslaving.

12 Tips om veilig je medicatie af te bouwen
Wil je veilig afbouwen van medicatie? Doe dit dan altijd samen met je arts. Download nu onze 12 tips afbouwen van medicatie
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het écht helemaal gratis.

Wat is tramadol?

Tramadol is een sterke pijnstiller, die net als morfine onder de opiaten valt. Artsen schrijven deze sterke pijnstiller vaak voor bij chronische pijn en om pijn na operaties te verlichten. Hoewel het één van de minder sterke opiaten is, kan tramadol verslavend zijn. Je voelt je meestal wat rustiger en suffer na gebruik. Om die reden wordt tramadol ook wel gebruikt als ontspannende drug.


Wanneer wordt tramadol verslavend?

Niet iedereen die sterke pijnstillers gebruikt, krijgt er last van dat tramadol verslavend kan zijn. De kans op verslaving is het kleinst bij kortdurend gebruik en bij lagere doseringen. Maar ook bij een lage dosis, voorgeschreven door een arts, kan tramadol gevaarlijk zijn en leiden tot een verslaving. Je kunt zowel psychisch als lichamelijk afhankelijk worden van dit medicijn.

Ruim 2,7 miljoen volwassen Nederlanders hebben al een keer slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt.
Trimbos Instituut, 2021

Is verslaving aan tramadol gevaarlijk?

Een verslaving leidt tot allerlei problemen. Zo kun je lichamelijke schade oplopen door overmatig medicijngebruik. Ook je relaties, activiteiten en financiën kunnen onder druk komen te staan. Een verslaving is een gezondheidsprobleem waar je je niet voor hoeft te schamen. Wel is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen om van je verslaving af te komen.


Behandeling van medicijnverslaving

Vraag jij je af: “Werkt tramadol verslavend? En zo ja, wanneer wordt tramadol verslavend?” Dan ben je je mogelijk bewust geworden van het feit dat tramadol voor jou verslavend is. Je kunt Trubendorffer bereiken via 0800-999 9998. Met ons intensieve behandelprogramma helpen we je herstellen van je pijnstillerverslaving.

 
"Ik heb een beter beeld gekregen hoe het afbouwen van mijn medicatie in zijn werk gaat. Samen met mijn arts heb ik inmiddels een duidelijk plan in kaart gebracht." – Matthijs