Onttrekkingsverschijnselen

Welke zijn er?

Wanneer je stopt met medicijnen als antidepressiva, kun je onttrekkingsverschijnselen krijgen. Maar wat zijn onttrekkingsverschijnselen en hoe lang duren de onttrekkingsverschijnselen van antidepressiva? Kom je niet zelf van de medicijnen af? Bij Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose helpen we je veilig stoppen, zodat je zo min mogelijk last hebt van de onttrekkingsverschijnselen van antidepressiva. Je volgt daarvoor ons intensieve behandelprogramma terwijl je gewoon thuis woont.

Liever nooit meer een kater?
Download onze 12 tips om te stoppen met alcohol
Je hoeft geen gegevens achter te laten, je krijgt het echt helemaal gratis.


Wat zijn onttrekkingsverschijnselen?

Als je bepaalde medicijnen, waaronder antidepressiva, langdurig gebruikt dan went
je lichaam eraan. Als je dan plotseling stopt, kun je onttrekkingsverschijnselen oftewel ontwenningsverschijnselen krijgen. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van:

  • Duizeligheid
  • Vermoeidheid
  • Lusteloosheid
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid en verminderde eetlust
  • Slecht slapen, levendig dromen, nachtmerries
  • Je onrustig en geïrriteerd voelen
  • Griepachtige verschijnselen
  • Huilbuien
Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Gezondheidsraad, Richtlijnen goede voeding, 2015

Hoe lang duren de ontwenningsverschijnselen van antidepressiva?

Hoe lang duren de onttrekkingsverschijnselen van antidepressiva? Dat wisselt per persoon en per medicijn. Gemiddeld duren onttrekkingsverschijnselen enkele dagen tot een week. Schrik dus niet als je je een paar dagen niet prettig voelt: dat is geen terugval van je depressie.


Onttrekkingsverschijnselen voorkomen

Om onttrekkingsverschijnselen van antidepressiva te voorkomen, is het belangrijk om ze langzaam af te bouwen onder begeleiding van een arts. Stop dus niet op eigen houtje. Je arts kan bijvoorbeeld taperingstrips voorschrijven. Daar zitten tabletten in die steeds iets minder van het medicijn bevatten. Tijdens het afbouwen kun je soms ook wat onttrekkingsverschijnselen ervaren, maar die zijn dan minder heftig en duren korter dan bij ineens stoppen.


Trubendorffer helpt je veilig stoppen met medicijnen

Wil jij stoppen met antidepressiva en stel je jezelf de vraag “Hoe lang duren de ontwenningsverschijnselen van antidepressiva?”? De medewerkers van Trubendorffer helpen je graag om onttrekkingsverschijnselen te voorkomen en veilig te stoppen. Je komt daarvoor regelmatig naar één van onze behandellocaties, terwijl je thuis herstelt. Met ons ambulante behandelprogramma hebben we al veel mensen permanent helpen herstellen van hun medicijnverslaving. Wil je meer weten? Bel ons dan op 0800-999 9998.

 
"Ik heb de tips uit het e-book geprint en op mijn koelkast geplakt. Dankzij de stappen ben ik van een weekenddrinker naar volledig alcoholvrij gegaan." – Milou