Iemand die liegt en manipuleert

Teken van verslaving

Je merkt dat iemand in je naaste omgeving steeds vaker liegt en anderen probeert te beïnvloeden door manipulatie. Het is moeilijk hier op de juiste manier mee om te gaan. Je weet niet wanneer je die persoon moet geloven. Wist je dat dit tekenen kunnen zijn van een verslaving? Dit is hoe je hulp biedt aan iemand die liegt en manipuleert door verslaving.

Heeft iemand in jouw omgeving een verslaving? Ga met ze in gesprek en moedig ze aan om hulp bij hun verslaving te zoeken. Hieronder kunnen ze zelf een intakegesprek inplannen of met één van onze medewerkers praten.

➤ Plan jouw intake ☎ Bel 0800 - 999 999 8

 • Al 4000+ mensen gingen je voor
 • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore op ZorgkaartNederland (9,2)
 • Behandeling volledig vergoed (m.u.v. eigen risico)

Tekenen van liegen en manipulatie

Mensen met een verslaving kunnen soms de waarheid verbergen en proberen situaties te sturen om hun verslaving te beschermen. Het is belangrijk om deze signalen op te merken. Zo herken je dit bij iemand die liegt en manipuleert:

 • Veranderende verhalen
  Een verslaafde die liegt, kan verhalen vertellen die niet kloppen. Over waar die persoon is geweest, met wie diegene was of wat diegene heeft gedaan. Let goed op als dingen niet helemaal lijken te kloppen. En als die persoon tegenstrijdige dingen vertelt.
   
 • Ontkennen van problemen
  Liegen gaat vaak hand in hand met ontkennen. Iemand die verslaafd is kan zijn of haar problemen uit de weg gaan door ze te ontkennen. Diegene wil je ervan overtuigen dat zijn of haar gedrag normaal is. Waardoor je aan jezelf gaat twijfelen. Wees alert en vertrouw op je gevoel.
   
 • Manipulatief gedrag
  Verslaafden kunnen met manipulatie anderen proberen te beïnvloeden. Ze gebruiken emotionele chantage of maken gebruik van je goede bedoelingen om hun verslaving te ondersteunen. Ook kunnen ze je woorden verdraaien of je onder druk zetten om hun zin te krijgen. 

Waarom iemand liegt en manipuleert bij een verslaving

Iemand die liegt en manipuleert bij een verslaving doet dit niet zomaar. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn.

 • Schaamte en schuld
  Veel verslaafden voelen schaamte en schuld over wat ze doen. Ze schamen zich voor hun verslaving, of het nu gaat om drugs- of alcoholgebruik of gokken.
   
 • De verslaving beschermen
  Verslaafden weten dat hun gedrag nadelige gevolgen kan hebben, zoals problemen op het werk en financiële problemen. Ze proberen dit te verbergen, zodat ze de verslaving niet hoeven op te geven.
   
 • De verslaving beheerst hun leven
  Het leven van een verslaafde draait alleen nog maar om de verslaving. Wanneer die persoon de drang voelt, is dat alles waar diegene mee bezig is. Al het andere, zoals de waarheid, verdwijnt naar de achtergrond. 

Helpen bij een verslaving

Heb je te maken met iemand die liegt en manipuleert door een verslaving? Dan is het belangrijk om steun aan die persoon te bieden.

 • Ga in gesprek
  Kies een rustig moment. Vertel hem of haar wat je ziet en denkt. Gebruik zinnen zoals ‘Ik zie dat…’. Vraag naar zijn of haar gevoelens en redenen. Luister zonder te oordelen en toon begrip, maar laat weten dat je je zorgen maakt.
   
 • Stel grenzen
  Leer zijn of haar trucjes herkennen. Wees duidelijk over welk gedrag oké is en welk gedrag niet. Stel grenzen en houd je eraan. Zo maak je iemand die liegt en manipuleert ook bewust van het eigen gedrag.
   
 • Moedig aan om hulp te zoeken
  Lukt het de persoon niet om zelf te stoppen? Moedig hem of haar aan om hulp te zoeken. Dat kan een grote stap lijken, maar maak hem of haar duidelijk dat er opties zijn. De behandeling bij Trubendorffer is bijvoorbeeld ambulant. Men blijft thuis in je vertrouwde omgeving en komt een paar keer per week naar één van onze locaties.
   

Wil de persoon in jouw omgeving de stap zetten? Dan kan hij of zij naar 0800 999 9998 bellen voor een eerste gesprek over onze behandelmogelijkheden. 
☎ Bel 0800 - 999 999 8