Drankneus

Hoe ontstaat dat?
Home /  Kennis / Drankneus

Vaak wordt bij een drankneus de oorzaak gezocht in de alcohol. Maar kun je van alcohol eigenlijk een drankneus krijgen? En hoe ontstaat een verstopte neus door alcohol? Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose legt uit wat het effect van alcohol op je neus en de rest van je gezicht is en hoe een drinkersneus ontstaat. Drink jij te veel? Dan kunnen wij je helpen stoppen met een intensief behandelprogramma, dat je bij ons volgt terwijl je thuis blijft wonen.

➤ Plan jouw intake ➤ Doe de alcoholtest

  • Wij helpen meer dan 1.500 cliënten per jaar
  • Zeer hoge cliënten tevredenheidsscore (8,7)
  • Behandeling volledig vergoed

Wat is een drankneus?

Sommige mensen die veel alcohol drinken, krijgen een rode of paarse neus. Dit wordt een drankneus oftewel rhinophyma genoemd. Alcohol verwijdt de bloedvaten, waardoor je huid roder wordt. Een drinkersneus ontstaat wanneer de bloedvaten extra gevoelig zijn voor alcohol door een huidziekte als couperose of rosacea. Bij een drankneus is de oorzaak dus niet de alcohol zelf, maar de huidziekte.


Hoe ontstaat een rood gelaat door alcohol?

Alcohol zorgt ervoor dat je bloedvaten wijder open gaan staan. De verwijde bloedvaten in je huid
veroorzaken warmte en een rood gelaat door alcohol. Daarom krijg je dus een drankneus: door de alcohol zijn in je neus de bloedvaten ook wijder, die bovendien al extra wijd waren door een onderliggende huidziekte.


Waarom hebben sommige mensen last van een verstopte neus na alcohol?

Heb jij last van niezen en/of een verstopte neus na alcohol? Dan zou het wel eens kunnen dat je een alcoholintolerantie hebt. Je krijgt dan een soort allergische reactie, waardoor je kunt gaan niezen, je ogen gaan tranen en een verstopte neus door de alcohol krijgt. Je kunt dan het beste geen alcohol meer drinken.


Trubendorffer helpt je stoppen met alcohol

Heb jij een drankneus? Of herken je symptomen van een alcoholintolerantie? Bel dan 0800-999 9998 voor een oriënterend gesprek bij Trubendorffer. Met ons intensieve behandelprogramma zijn al veel mensen blijvend gestopt met alcohol drinken.

☎ Praat nu met een deskundige