Alcoholgebruik onder senioren

fors toegenomen laatste jaren

6 juni 2016

Vaak worden jongeren geassocieerd met hevig en veel drinken, zij die zorgeloos in het leven staan en nog weinig last hebben van fysieke gevolgen van te veel drinken. Toch blijkt dat met name onder senioren het alcoholgebruik fors toe is genomen de laatste jaren. Wat zouden verklaringen kunnen zijn voor alcohol verslaving onder ouderen?

Pensionering

De huidige generatie senioren heeft een leven lang keihard werken achter zich liggen. Voor velen was werken niet alleen een bezigheid, maar een groot onderdeel van de identiteit. Met trots kon men zijn gezin verzorgen, vakanties betalen en hoger op komen in zijn of haar carrière. Wanneer iemand met pensioen gaat kan dit gepaard gaan met gevoelens van verlies en leegte. Hoe vult u uw dagen nu nog in? Wat betekent u nog voor de maatschappij? Daarnaast is er ook simpelweg meer tijd voor handen. Wat te doen met al die vrije tijd?  Waar eerst een wijntje bij het eten, of een biertje bij vrienden slechts af en toe voorkwamen, bestaat de kans dat een dergelijke onschuldige gewoonte steeds verder uit de hand loopt, met onverhoopt een alcoholverslaving tot gevolg. Het vervelende hiervan is dat er ook geen nieuwe identiteit kan worden opgebouwd op deze manier, de leegte die het verlies van de baan heeft opgeleverd, wordt niet met een nieuwe zinvolle tijdbesteding gevuld.

Gezondheidsproblemen

Ook gezondheidsproblemen en de fysieke en emotionele gevolgen van dien kunnen een risicofactor zijn in het ontwikkelen van een alcoholverslaving. Alcohol lijkt de pijn vaak wat te verdoven, voor sommigen zelfs beter dan reguliere medicatie. Helaas blijkt dat de combinatie van alcohol met een verscheidenheid aan medicatie erg gevaarlijk is. Sommige lichamelijke klachten kunnen zelfs ernstig verergeren door overmatig gebruik van alcohol.

Verlies van dierbaren

Hoe mooi is het om de oude dag door te brengen met vrienden en geliefden. Nog eens een mooie reis te maken of samen genieten van de vrije tijd. Helaas is deze levensfase ook getekend door verliezen. Velen blijven alleen achter, na zo veel jaren samen. Een borrel lijkt op die momenten vaak tijdelijk wat troost te bieden.  Door de gevoelens van verdriet, angst en boosheid omtrent het verlies van dierbaren te onderdrukken met alcohol, komt er echter geen effectieve rouwverwerking op gang. Hierdoor kan een vicieuze cirkel ontstaan, waarbij er steeds meer alcohol nodig is om de gevoelens die zich meer en meer ophopen nog te kunnen onderdrukken.

Het is belangrijk om eerlijk te zijn naar uzelf en uw naasten als u zich zorgen maakt over uw alcoholgebruik, wat hier de reden ook van moge zijn. Voorkom dat de problemen verergeren en vraag hulp bij de huisarts. Zij kunnen u doorverwijzen om niet alleen het alcoholprobleem te verhelpen, maar ook voor de redenen dat u in de eerste plaats meer bent gaan drinken.